De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt dat een overheid snel en wendbaar moet zijn, beseft Jan Jambon, die ook Vlaams minister van Digitalisering is. “De maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan zijn nog nooit zo groot geweest. Het is mijn vaste overtuiging dat digitalisering de sleutel is om de overheid wendbaarder en weerbaarder te maken voor morgen.”

Voor Jambon volstaat het niet om een digitale saus te gieten over de bestaande werkelijkheid. “Dat is old school. Digitale transformatie verbétert het bestaande. Uit een studie blijkt dat 77 procent van de Vlamingen één centrale plek wil om zaken met de overheid te regelen. Daarom kondigen we een stevige versnelling aan, een Vlaams digitale relanceplan met acht pijlers die van Vlaanderen een voortrekker in de wereld zullen maken in data-tech en in ‘low touch’ overheidsdienstverlening.” 

Digitaal Vlaanderen

Het Digitaal Relanceplan steunt op acht pijlers. Het gaat onder meer om het bundelen van alle ICT en digitale competenties binnen de Vlaamse overheid in de nieuwe organisatie Digitaal Vlaanderen, extra investeringen in cybersecurity en de ontwikkeling van Mijn Burgerprofiel tot vlotte en centrale toegangspoort voor alle overheidszaken. Omdat het belang van data toeneemt, wil minister Jambon voor het einde van het jaar een Vlaams 'datanutsbedrijf' oprichten. "Het moet een soort verkeersregelaar worden voor mensen die data aanleveren en voor diegenen die data nodig hebben voor hun apps.”