“Ja!” aan een veilige schoolomgeving

Kind op step steekt veilig over op het zebrapad

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt 20 miljoen euro vrij voor veiligere schoolomgevingen. De subsidie is een stimulans voor lokale besturen die na de verkiezingen concrete maatregelen voor schoolomgevingen inplannen. “Op dit moment durven veel ouders hun kind niet met de fiets naar school te sturen, omdat ze terugdeinzen voor de heksenketel aan de schoolpoort. Ik ben de bondgenoot van alle lokale besturen die een schoolomgeving veiliger willen maken”, zegt minister Weyts.

Vicieuze cirkel doorbreken

Veel ouders brengen hun kind met de auto naar school omdat ze fietsen niet veilig vinden. En waarom vinden ze fietsen niet veilig? Omdat veel ouders hun kind met de auto naar school brengen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil die vicieuze cirkel doorbreken. “Een school ligt vaak aan een lokale weg. Grote infrastructuurprojecten moeten lange procedures doorlopen, maar kleine ingrepen kunnen veel sneller een concreet verschil maken. Ik wil lokale besturen verleiden tot die kleine ingrepen.” Dat kan gaan om ingrepen die parkeren aan de schoolpoort onmogelijk maken of om autovrije schoolstraten. Ook op de gewestwegen wil minister Weyts een verhoogde inspanning.

Een euro voor een euro

De minister wil dat het thema ‘veilige schoolomgeving’ opgepikt wordt in de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen. Als extra stimulans introduceert minister Weyts ook hier het principe van ‘1 euro voor 1 euro’. “Als een aantredend gemeentebestuur een concreet investeringsbedrag voorziet, dan leg ik daar hetzelfde bedrag naast. Ik wil het de lokale besturen makkelijker maken om ‘ja!’ te zeggen aan een investering voor een veilige schoolomgeving”, zegt Weyts. “Met dit aanbod wordt het moeilijker om ‘nee’ te zeggen. Ik voorzie 20 miljoen euro uit het Vlaamse Verkeersveiligheidsfonds. Ik hoop dat ik in de eerste helft van 2019 al de eerste dossiers kan financieren”, besluit Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is