Investeren in onderzoek en ontwikkeling: goed bezig, maar lat moet nog hoger

Door Matthias Diependaele op 1 juli 2019, over deze onderwerpen: Innovatie, Technologie
wetenschapper in labo

In 2017 investeerde Vlaanderen 2,89 procent van zijn Bbp Het bruto binnenlands product (bbp) omvat de totale productie van goederen en diensten binnen een land, zowel van bedrijven als van de overheid. De term wordt meestal gebruikt als maatstaf voor de welvaart van een land. Vandaar dat de N-VA de evolutie van het Belgische bbp nauw in de gaten houdt. Dat de Belgische staatsschuld al jaren flirt met de grens van 100 procent van het bbp en die zelfs regelmatig overschrijdt, vindt de N-VA zorgwekkend. Het legt immers een zware hypotheek op onze welvaart. bbp in onderzoek en ontwikkeling, zo blijkt uit een studie van het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (Ecoom). Daarmee is de 3-procentnorm in zicht. “Dat is positief”, zegt fractievoorzitter Matthias Diependaele. “Maar we moeten niet alleen zo snel mogelijk de drie procent halen, we moeten in de kop van het peloton geraken waar ook Zweden, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland zitten. Zij investeren meer dan drie procent. Innovatie is de basis van onze economie en welvaart.”

Op de goede weg

Vlaanderen gaf in 2017 2,89 procent van zijn bbp uit aan onderzoek en ontwikkeling, stelt het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring. Dat is fors meer dan tien jaar geleden. De privésector neemt 2,16 procentpunt voor zijn rekening, de overheid 0,72 procentpunt. Vooral de overheid moet een tandje bijsteken. Vooropgesteld wordt dat de overheid een derde van de inspanning doet.
“De cijfers gaan de goede richting uit, maar dateren wel van 2017”, zegt fractievoorzitter Matthias Diependaele. “Sindsdien gaat het door extra investeringen in 2018 en 2019 nog beter. Volgens recente cijfers kunnen we stellen dat we in 2019 de 3-procentnorm benaderen. De investeringen hebben een zogenaamd ‘multiplicator-effect’: elke euro die we investeren resulteert in vele euro’s meerwaarde en extra economische groei.”

Lat moet nog hoger

Matthias Diependaele legt de lat echter nog hoger: “Investeren in innovatie betaalt zichzelf terug. Het betekent dat we investeren in onze economie, hetgeen noodzakelijk is voor onze toekomstige welvaart. Daarom moet de volgende Vlaamse Regering bijkomend investeren in innovatie. We moeten er zo snel mogelijk voor zorgen dat de overheid minstens een derde van de inspanning doet. Meer zelfs: op middellange termijn moeten we de ambitie hebben om dezelfde cijfers als landen zoals Zweden, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland voor te kunnen leggen. Zij zitten met meer dan drie procent investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de kop van het Europese peloton.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is