Huisdiersticker moet dierenlevens redden

Door Ben Weyts op 4 mei 2018, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Veiligheid
brandweer

Dierenminister Ben Weyts wil in alle Vlaamse gemeenten een uniforme huisdierensticker voor noodgevallen verspreiden. Zo’n sticker maakt duidelijk welke dieren zich in een woning bevinden, zodat de hulpdiensten in het geval van een brand ook de huisdieren kunnen redden. Weyts geeft steden en gemeenten nu de mogelijkheid om in te tekenen op een uniforme huisdiersticker, die gedrukt wordt op kosten van de Vlaamse overheid. De lokale besturen moeten dan enkel nog instaan voor de verdeling. Weyts: “Steden en gemeenten hebben nu geen enkele reden meer om nee te zeggen tegen de huisdiersticker. Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk.”

Vlamingen houden van dieren: 1 op 5 Vlaamse huishoudens heeft minstens één hond en 1 op 4 huishoudens minstens één kat. Om maar te zwijgen over reptielen, vogels en andere huisdieren. Jammer genoeg betekent dat ook dat er elk jaar tientallen tot zelfs honderden dieren het slachtoffer worden van een woningbrand, een CO2-vergiftiging of zelfs wateroverlast. Vaak omdat de brandweer onvoldoende zicht heeft op het aantal dieren aanwezig in een woning, zodat het huisdier niet op tijd gered wordt.

Gratis uniforme huisdiersticker

Verschillende gemeenten maken nu al gebruik van een huisdiersticker, daardoor zijn er heel wat verschillende stickers in omloop. Soms bestaan er zelfs verschillende varianten binnen dezelfde brandweerzone. Weyts geeft alle Vlaamse gemeenten nu de mogelijkheid om in te tekenen op een uniforme huisdiersticker. Gemeenten die al een initiatief genomen hebben, kunnen zelf kiezen of ze hun lokale sticker behouden of intekenen op de Vlaamse huisdiersticker. “De Vlaamse overheid zal de drukkosten betalen voor alle steden en gemeenten. Het gemeentebestuur moet enkel de sticker verspreiden”, zegt Weyts.

Drie maand beslissingstijd

Naar aanleiding van de Dag van de Brandweer schrijft Weyts nu een brief naar alle steden en gemeenten met de vraag om in te tekenen op de huisdierstickers. De lokale besturen krijgen dan drie maand de tijd om te beslissen hoeveel stickers ze bestellen. Steden en gemeenten kunnen de stickers zelf ophalen bij de drukker of ze via post of een pakjesdienst bestellen. Huisdiereigenaars moeten de sticker zichtbaar aan een raam hangen. “Ik plak zelf ook een huisdiersticker want de brandweer moet weten dat er ten huize Weyts ook een hond, een kat en een paar varkens wonen”, aldus de minister.

De sticker is een belangrijk hulpmiddel tijdens interventies, maar het is natuurlijk nog beter als er geen interventie van de brandweer nodig is. “Sommige baasjes geloven nog steeds dat hun dier rookontwikkeling snel kan opmerken en dat de hond of de kat wel alarm zal slaan”, zegt Weyts. “Dit is echter een mythe. Alleen een rookmelder kan rookontwikkeling op tijd detecteren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is