Schooldirecteur is een veeleisende functie met veel verantwoordelijkheden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil de functie aantrekkelijker maken, zodat meer kandidaten de job zien zitten. Daarom werd er een stapsgewijze loonsverhoging afgesproken, zodat de loonspanning tussen een gewone leerkracht en een schooldirecteur altijd minstens 31% zou zijn. Daarvoor is een inhaaloperatie nodig, zeker in het secundair onderwijs en bijvoorbeeld het deeltijds kunstonderwijs. Weyts maakt voor die inhaaloperatie 10 miljoen euro extra middelen vrij.

Retroactief vanaf januari

De eerste fase van de geleidelijke loonsverhoging is nu uitbetaald. Concreet werden de salarissen van 1.429 schooldirecteurs – vooral in het secundair onderwijs - verhoogd bovenop de indexering. Eigenlijk hadden de betrokken directeurs deze loonsverhoging al in januari moeten krijgen, maar het regelgevend proces heeft tijd gekost. Daarom kregen de directeurs bij hun betaling van april nu ook de achterstal van 3 maanden uitbetaald.

Erkentelijkheid voor al het goede werk

“Ik zie een rechtstreeks verband tussen de onderwijskwaliteit op een school en de kwaliteit van een directeur: hoe sterker de directeur, hoe beter voor de hele school”, zegt Weyts. “We willen goede mensen warm maken voor de functie, en we willen hen ook correct verlonen. Deze stapsgewijze loonsverhoging is ook een kwestie van erkentelijkheid voor al het goede werk dat zij dag in dag uit doen.”

De volgende fase van de stapsgewijze loonsverhoging is gepland voor januari 2023.