Zorg maximaal voor energie uit bestaande CO2-arme bronnen zoals kerncentrales. Een tijdelijk en veilige uitstel van sluitingen van kerncentrales, zou de noodzaak aan gas in de EU sterk kunnen verminderen. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) liet er gisteren geen twijfel over bestaan. Een verlenging van de levensduur van onze jongste kerncentrales is haast een kwestie van gezond verstand. Waar federaal collega Van der Straeten eerder in een ontwerprapport van het IEA aanbevelingen over het openhouden van onze kerncentrales liet schrappen, gebeurde dat deze keer niet. Het IEA neemt de Russische dreiging voor onze energiebevoorrading en -factuur serieus.

Meteen ging het zwaailicht aan op het partijhoofdkwartier van Groen en Van der Straeten. Plots willen de Groene vrienden een ‘isolatiebon’ van tientallen miljarden belastinggeld uitdelen, komt een ‘Taskforce Rusland’ op de proppen en moet ons land ernstig haar “energieafhankelijkheid” onderzoeken. Onschuldig is dat allemaal niet en toeval nog minder. Het tigste onderzoek of studie moet geen zoden aan de dijk stellen, maar moet fungeren als rookgordijn voor het Groene brokkenparcours. Wat Van der Straeten wil onderzoeken is niet nieuw. Vlaanderen houdt zijn energieafhankelijkheid al sinds jaar en dag in de gaten. (Zie statistieken importafhankelijkheid, red.) In 2020 werd 90,6 procent van de noodzakelijke energiebronnen ingevoerd. In 17 jaar tijd is Vlaanderen 3,9 procent minder afhankelijk geworden van de invoer van energie. Omdat Vlaanderen massaal van het gas afscheid neemt? Helaas. De import van gas ligt al vier jaar op rij op een hoger niveau dan 17 jaar geleden en dreigt door de keuze van Groen voor zoveel mogelijk extra gascentrales verder te stijgen.

Waarom Van der Straeten een nieuw onderzoek met bijhorend taskforce bestelt? Omdat de Vlaamse cijfers niet in haar kraam passen. Van der Straeten wil telkens weer de discussie verzuipen in allerhande rapporten en als de druk écht hoog wordt, komt ze af met het pixelargument. Kernenergie is “maar 2 procent van Belgische energieproductie” of “slechts 4 procent van ons gas komt uit Rusland”. Dat kernenergie het meeste van de tijd meer dan de helft van onze elektriciteitsproductie voorziet en dat ook de overige 96 procent van ons gas onderhevig zijn aan de internationale prijsstijgingen door de geopolitiek met Rusland en de CO2-prijzen, wordt dan weer onder de mat geveegd. Het pixelargument moet telkens weer verantwoorden wat niet te verantwoorden is. En dat nochtans door diezelfde Groenen die moord en brand schreeuwen als iemand er op wijst dat de CO2-uitstoot van ons land minder dan een half procent wereldwijd is.

De keuze voor een zoveelste studie is een bliksemafleider voor de gevolgen van de dogmatische keuze waar Groen aan blijft vasthouden: de volledige kernuitstap. Hoeveel kan je nog onderzoeken? Het IEA, Elia, de CREG, het FANC, de talloze universiteiten, onderzoeksinstellingen en juristen… allemaal hebben ze intussen hun zegje gedaan. Wat nu nog niet onderzocht is, bewijst dat Groen de zaken nooit grondig heeft willen onderzoeken. Vivaldi liet haar begaan. Poetin moest aan te pas komen vooraleer ze het licht lijken te zien.

Elke regering in ons land wordt geconfronteerd met aartsmoeilijke dossiers, ook de Vlaamse. Het is dan een kwestie van er in slagen water en vuur te verzoenen. Vanuit de federale energieminister komt er echter bovenal rook. En waar rook is, is helaas ook extra CO2-uitstoot. Het is money-time. Helaas letterlijk voor vele gezinnen en ondernemers. Vivaldi moet eindelijk eens durven beslissen. In vele dossiers, maar in het energiedossier als eerste.

Beleidsmakers die, ondanks de grote klimaatuitdaging en de oorlog aan grenzen van Europa tegen zowat de grootste gasleverancier, nog steeds een pleidooi houden voor het vroegtijdig stopzetten van niet-fossiele energiebronnen, kiezen voor de verkeerde kant van de geschiedenis. Geen enkele taskforce of extra onderzoek zal daar verandering in brengen.