Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is zich evenwel bewust van het belang om verder structureel te investeren in de Blue Deal: “De slechtste maatregel tegen droogte is pas wakker worden op het moment dat het droog is en er geen water meer uit de kraan komt. Met de Blue Deal maken we Vlaanderen proactief en structureel weerbaar tegen de klimaatverandering. Vriend en vijand, maar ook menig expert bevestigt dat dit de weg is die we verder moeten bewandelen. Maar het is een werk van lange adem.”

Beter voorbereid dan twee jaar geleden

“We zijn dan ook beter voorbereid dan twee jaar geleden”, klinkt het. Niet alleen is er de Blue Deal waarmee we al op meer dan 110 plaatsen in Vlaanderen werken aan weerbaarheid tegen klimaatverandering, de waterbedrijven hebben nu plannen voor de leveringszekerheid en garanderen dat ze een langere periode van droogte kunnen overbruggen. De voorgaande jaren waren we daar helemaal niet zeker. Tegelijk is er ook sterk geïnvesteerd in een afwegingskader waarmee de actoren op het terrein kunnen handelen.

Pas bij aanhoudende droogte (code oranje) komt de Vlaamse droogtecommissie bijeen. “In die fase zitten we momenteel nog niet”, benadrukt Zuhal Demir, die ook nog laat weten dat ze meer dan 20 miljoen euro extra gaan investeren in de Blue Deal voor 30 bijkomende gebieden in Vlaanderen.