Om de fiscale hervorming te financieren denkt de regering-De Croo er aan een accijns in te voeren op kansspelen. Die zou in de plaats komen van de btw-verhoging die Vincent Van Peteghem (cd&v) eerst voorstelde. Doelstelling: minstens 623 miljoen euro binnenhalen. “Het is Vooruit die met het idee afkomt”, merkt Kamerlid Peter De Roover op. “Wie 100 euro gokt, zou daarbovenop 25 euro accijns moeten betalen. Dat becijferden de technische werkgroepen van de regering. Die extra accijns zou er komen zowel op offline als op online kansspelen en zou dus 623 miljoen moeten opbrengen”.

Gewestbevoegdheid

“Maar de belastingen op gokspelen en weddenschappen zijn een bevoegdheid van de gewesten”, citeert Loones uit de bijzondere financieringswet en uit de gelekte nota van de FOD Financiën. “In het verleden werd al geprobeerd om extra btw op kansspelen in te voeren. Het Grondwettelijk Hof maakte toen duidelijk dat dit niet zomaar mogelijk is. Enkel met een bijzondere meerderheid zou dit kunnen worden ingevoerd, maar die heeft Vivaldi niet.”

Wat er zou gebeuren wanneer dit met een gewone wet wordt gestemd? “Dan zou dit extralegaal zijn. Als dat niet opmerkelijk is", knipoogt Loones.