N-VA – PS: een evenwichtig akkoord

De N-VA vertrekt in onderhandelingen altijd vanuit het belang van de Vlaming. Dat wil zeggen dat we onder meer de bescherming van onze Vlaamse welvaart altijd voor ogen houden. Het betekent ook een federale regering waarin een meerderheid van de Vlamingen democratisch vertegenwoordigd is.

Sommige andere Vlaamse partijen lijken helaas andere prioriteiten te hebben. Om hun eigen onnatuurlijke keuzes te rechtvaardigen, doen ze daarom sinds begin augustus de deal tussen de N-VA en de PS af als een ‘socialistisch economisch programma’ in ruil voor communautaire hervormingen.

De N-VA spreekt dat al vanaf dag één tegen en publiceerde eerder al een uitgebreide duiding bij de formatieopdracht van onze voorzitter. Ook de kranten van Mediahuis (De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen) komen nu tot de terechte conclusie dat van een platte ruil geen sprake was. Het akkoord dat Bart De Wever en Paul Magnette sloten was in onze ogen op alle terreinen evenwichtig en vormde een ideaal lanceerplatform om een regering te vormen mét een Vlaamse meerderheid en met de juiste oplossingen voor deze crisis. We betreuren dan ook dat sommigen dit akkoord toen hebben geblokkeerd en nu een linksere en anti-Vlaamse regering willen vormen waarin niet eens een meerderheid van de Vlamingen vertegenwoordigd zou zijn.

In de afbeelding hieronder zetten we alvast zes belangrijke pijlers op een rij die in het akkoord stonden.