Gele kaart voor wangedrag en vuurwerk in het voetbal

Door Brecht Vermeulen op 15 mei 2018, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Sport, Veiligheid, Politie, Verandering
Voetbal

De aangepaste voetbalwet verschuift de klemtoon van repressie naar preventie in de aanpak van wangedrag langs de voetbalvelden. In plaats van een boete of een stadionverbod kunnen supporters nu een waarschuwing krijgen. Kamerlid Brecht Vermeulen is de drijvende kracht achter de vernieuwde wet: “Het doel van de wet is om het gedrag van mensen te corrigeren. De huidige voetbalwet legt de klemtoon op repressie, met de wijziging kunnen de fans aan zelfregulering doen.”

Harde kern

Wangedrag van supporters tijdens jeugdwedstrijden van profclubs en in het vrouwenvoetbal valt voortaan ook onder de voetbalwet. “Er blijft een kleine harde kern, die de voetbalwet omzeilt. Zo zijn er vaker problemen tijdens jeugdwedstrijden van topclubs, of zakt deze harde kern af naar de topwedstrijden van hun damesclubs”, legt Brecht Vermeulen uit.

Verbod op vuurwerk

Om de veiligheid rond de velden te verhogen komt er een verbod op vuurwerk, voetzoekers en rookbommen rond de stadions. Nu gold zo’n verbod enkel in de stadions. “Veel supporters onderschatten het gevaar van voetzoekers en vuurwerk. Medesupporters lopen brandwonden of blijvende gehoorschade op”, zegt Kamerlid Vermeulen.

Tot slot kunnen lokale besturen voortaan stewards inzetten tijdens WK-wedstrijden op grote schermen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is