De voordelen van een fusie zijn nochtans talrijk én bewezen: eenheid van commando, schaalvoordelen, één korpscultuur, vergrote innovatiekracht, sterkere wijkwerking, meer expertise en specialisatie, … . “Toch blijven de Franstalige partijen fervent tegenstander van een eengemaakte politiezone en dat op basis van irrationele en paranoïde schrikbeelden. Zo verdenken ze de Vlaamse Brusselaar ervan enkel op macht belust te zijn. Een fusie van de politiezones zou de Nederlandstaligen immers meer inspraak geven in het veiligheidsbeleid en de Franstalige hegemonie doorbreken. De Brusselse baronnen klampen zich halsstarrig vast aan hun macht en hun postje, ten koste van de veiligheid van de Brusselaar. Daarenboven miskennen ze de cruciale aanwezigheid van de Vlaamse gemeenschap in Brussel”, stelt Mathias Vanden Borre.

De Vlaamse meerderheidspartijen, Open Vld, One.brussels-Vooruit en Groen, sloten zich grotendeels aan bij de roep van de N-VA om de Brusselse politiezones samen te voegen. “Maar toch onthielden deze partijen zich tijdens de stemming. Open VLD had schijnbaar weinig moeite met het eigen partijprogramma ritueel te verbranden," betreurt Vanden Borre.

“Ik betreur dat  Franstalige partijen (zowel MR, PS, Défi als Écolo) manifest weigeren om Nederlandstaligen als gelijkwaardig te behandelen in Brussel. Men blokkeert nog liever enige vooruitgang, dan om op gelijke voet samen te werken”, besluit Vanden Borre.