Fraudeurs moeten opdraaien voor kosten eiercrisis

Door Sabine Vermeulen op 16 augustus 2017, over deze onderwerpen: Landbouw, Voedselveiligheid
Fraudeurs moeten opdraaien voor kosten eiercrisis

Het actieplan waarmee Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) de noodlijdende bedrijven na de recente eiercrisis wil ondersteunen, kan op de goedkeuring van de N-VA rekenen. “In de eerste plaats moet wie moedwillig gefraudeerd heeft, opdraaien voor de kosten”, stelt Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen. “Het zou niet fair zijn om de schade meteen te laten vergoeden door de overheid.”

Kunnen de betrokken malafide bedrijven niet of onvoldoende bijdragen in die schadevergoeding, dan moet het Sanitair Fonds worden aangesproken. “Daarvoor dient dat fonds, dat gefinancierd wordt via verplichte bijdragen van de vee- en pluimveehouders", aldus Vermeulen.

Vlaamse waarborgregeling

De N-VA is voorts gewonnen voor een samenwerking tussen de banken en de eiersector, waarbij overbruggingskredieten worden verstrekt aan eierproducenten om de moeilijke periode te overbruggen. Eventueel kan de overheid een duwtje in de rug geven door zich bijvoorbeeld borg te stellen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). “Zo kunnen de getroffen bedrijven geld blijven lenen waarvoor de overheid zich onder bepaalde voorwaarden garant stelt. Voor de overheid – en dus de belastingbetaler – is dat geen grote kost”, benadrukt Vermeulen. “Het mag alleen niet ten koste gaan van steunaanvragen voor investeringen van andere landbouwbedrijven.”

Voor de betrokken bedrijven buiten de landbouwsector die geen beroep kunnen op doen op de VLIF-regeling, zoals de eierhandelaars, zal Vlaams minister van Economie Philippe Muyters ten slotte ook de banken aanspreken, om soortgelijke overbruggingskredieten te verkrijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is