Europese AI-regelgeving: vriend of vijand van innovatie en ontwikkeling?

Door Geert Bourgeois op 21 april 2021, over deze onderwerpen: Ondernemen, Europees beleid, Innovatie, Technologie
Artificiële intelligentie (AI)

Europees Parlementslid Geert Bourgeois verwelkomt de ambitie van het gepubliceerde Commissievoorstel om een Europees wetgevend kader uit te werken voor Artificiële intelligentie (AI) Artificiële intelligentie of kunstmatige intelligentie. Een specifieke tak binnen de computerwetenschappen die zich toelegt op de ontwikkeling van machines of computerprogramma’s met een lerend vermogen. Artificiële intelligentie (AI) . “Een eengemaakte Europese wetgeving versterkt het grote voordeel van onze interne markt voor de ontwikkeling van AI”. Al waarschuwt Bourgeois wel voor te zware administratieve lasten die kmo’s hinderen bij de ontwikkeling van AI-toepassingen: “AI-regelgeving moet bijdragen aan innovatie en ontwikkeling. Overregulering heeft net het omgekeerde effect.”

Regulitis

De EU wil een kordate aanpak van AI-toepassingen die een hoog risico kunnen vormen voor o.a. onze privacy en gezondheid. “Dat is meer dan legitiem, maar we dienen op te letten voor ‘regulitis’, een hardnekkige Europese kwaal”, waarschuwt Bourgeois. Overregulering nekt creativiteit, ontwikkeling en innovatie. “Heel concreet moet erover gewaakt worden dat de vlag ‘hoog risico’ de juiste lading dekt. Er moet immers vermeden worden dat tal van AI-ontwikkelingen ten onrechte onder deze kwalificatie vallen en daardoor te kampen krijgen met onnodige en onevenredige administratieve rompslomp.”

Innovatieve regelgeving

De ontwikkeling van Artificiële Intelligentie vraagt om een gedurfde, innovatieve regelgeving. Algoritmes worden beter en efficiënter naarmate zij meer gebruikt worden. “We moeten daarom beschikken over veilige, maar innovatieve manieren om AI sneller op de markt te brengen. Testruimtes zijn een goede eerste stap, maar ook een systeem zoals pre-certificatie van sterk betrouwbare bedrijven moet bespreekbaar zijn.”

“AI kan een sterke bijdrage leveren aan onze duurzame ontwikkeling. Laat ons dit van bij de start slim en slank aanpakken”, aldus Geert Bourgeois.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is