Europese aanpak rommelkredieten moet strenger

Door Ralph Packet op 14 maart 2019, over deze onderwerpen: Europees beleid
Euro en Europese vlag

Het Europees Parlement keurde woensdag een akkoord goed om Europese probleemleningen, de zogenaamde rommelkredieten, verder aan te pakken. Europarlementslid Ralph Packet noemt de nieuwe regels een stap in de goede richting, maar van hem mochten ze nog verder gaan. “Rommelkredieten zijn vooral een Zuid-Europees probleem. Twee maanden geleden moest de Italiaanse overheid nog tussenkomen om de noodlijdende Banca Carige bij te staan. Deze nieuwe regels komen dus als geroepen, al mochten ze gerust nog een pak strenger zijn.”

Probleemleningen vroeg aanpakken

De nieuwe regels verplichten banken om voldoende eigen middelen opzij te zetten op het moment dat nieuwe leningen niet meer worden afgelost. Dit moet ervoor zorgen dat probleemleningen in een vroeg stadium aangepakt worden. “Bepaalde Italiaanse banken dreigen kopje onder te gaan door torenhoge rommelkredieten. Ook vandaag nog. Daarom vind ik het jammer dat de regels enkel bedoeld zijn voor nieuwe leningen. De bestaande probleemleningen blijven dus onaangeroerd. Toch is deze compromistekst een eerste stap in de goede richting”, meent Ralph Packet.

Europese Bankenunie

De nieuwe regelgeving maakt deel uit van een reeks Europese acties waarbij de aanpak van rommelkredieten als prioriteit erkend werd. Bovendien aast de Commissie al langer op een Europees depositogarantiestelsel als de laatste pijler van de Europese Bankenunie. “Het aanpakken van rommelkredieten is een belangrijke voorwaarde voor het versterken van de Bankenunie. Vooraleer we ideeën zoals een Europees depositogarantiefonds kunnen bespreken, moeten eerst de risico’s omlaag. Onze banken en burgers mogen niet opdraaien voor het financieel wanbeleid in het zuiden. Eerst verantwoordelijkheid, dan pas solidariteit. Niet omgekeerd”, besluit Ralph Packet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is