Europeanen hebben recht op schonere lucht

File

Met het ‘Clean Mobility Package’ presenteert de Europese Commissie een pakket maatregelen die het Europese transport schoner en concurrerender moeten maken. Europarlementslid Mark Demesmaeker vindt echter dat de Commissie te weinig ambitie toont om de CO2-uitstoot van wagens terug te dringen. Hiermee brengt ze de klimaatdoelstellingen in gevaar.

Strengere CO2-norm kan innovatie stimuleren

Europa wil dat de CO2-uitstoot in 2030 dertig procent lager ligt dan de norm voor 2021. “Maar zonder de nodige technologie zal dit niet lukken”, zegt Demesmaeker. “De Commissie had investeringen in innovatie aantrekkelijker moeten maken door sterke CO2-standaarden voor te stellen. Duidelijk een gemiste kans, met negatieve gevolgen voor de volksgezondheid.”

Interessante voorstellen in Europees pakket

Toch ziet de Demesmaeker een aantal interessante voorstellen in het pakket, zoals de omschakeling naar een gecombineerd transport. Door de wegen veel minder te belasten en het spoor en de waterwegen optimaal te benutten, zullen Vlaanderen en Europa immers minder lang in de file staan.

Ook de nadruk op alternatieve brandstoffen, die de omschakeling naar een groen wagenpark mogelijk maken, is volgens hem een goede zaak: “We hebben bijvoorbeeld nood aan voldoende elektrische laadpalen om de Europese automobilisten te overtuigen hun vervuilende wagens aan de kant te laten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is