Europa en VS koppelen strenge terreuraanpak aan respect voor privacy

Door Helga Stevens op 1 december 2016, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Veiligheid, Privacy
Europa en VS koppelen strenge terreuraanpak aan respect voor privacy

Het Europees Parlement heeft het akkoord met de VS goedgekeurd dat de uitwisseling regelt van persoonsgegevens voor de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad. “Nooit eerder kwamen Europa en de VS tot zo’n hoog niveau van bescherming op het vlak van gegevensuitwisseling”, zegt Europarlementslid Helga Stevens, die schaduwrapporteur was voor dit dossier. “Deze overeenkomst zal de samenwerking en de rechtshandhaving versterken. Gegevensbescherming en de strijd tegen terrorisme staan elkaar zeker niet in de weg.”

“Zowel Europa als de VS zijn nog steeds doelwitten van terreur”, aldus Stevens. “Samenwerking en uitwisseling van persoonsgegevens zijn cruciaal voor de bescherming van onze maatschappij. Die uitwisseling kan en moet echter op een fatsoenlijke manier gebeuren, met respect voor onze Europese waarden, waaronder de bescherming van privacy.”

Bijkomende bescherming

Stevens benadrukt dat dit overkoepelende akkoord bijkomende bescherming zal bieden, bovenop de bestaande akkoorden voor gegevensuitwisseling, zoals PNR (gegevens van vliegtuigpassagiers) of TFTP (bankgegevens van verdachten). “Een grote stap voorwaarts is bijvoorbeeld dat EU-burgers voortaan ook toegang hebben tot een gerechtelijke procedure, wanneer hun rechten geschonden zijn”, besluit zij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is