“Iedereen is geschokt door de dood van de baby. Ouders moeten zorgeloos hun kinderen kunnen afzetten in een kinderopvanginitiatief. ‘Erkend door Kind & Gezin’ zou een kwaliteitslabel moeten zijn. Een label dat ouders vertrouwen geeft. Maar dat heeft een stevige knauw gekregen. Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard”, stelde Vlaams Parlementslid Koen Daniëls. De veiligheid in de kinderopvang garanderen moet een kerntaak zijn van Kind & Gezin.

Dergelijke wantoestanden kwamen niet voor het eerst aan het licht. Daniëls blijft dan ook kloppen op dezelfde nagels waar hij al enkele jaren op klopt: inspectieverslagen zijn vandaag enkel toegankelijk na een expliciet verzoek van burgers. Die procedure is veel te omslachtig. “Een actieve openbaarheid van deze verslagen is nodig, waarbij de verslagen automatisch publiek toegankelijk én vlot leesbaar zijn. De bevoegde minister heeft dit toegezegd en ik ben dan ook tevreden dat daar nu eindelijk werk van gemaakt wordt.”

Negatieve inspectieverslagen

Bij een aantal kinderopvanginitiatieven zijn er herhaaldelijk negatieve evaluaties en rapporten van de Zorginspectie. Die situatie kaartte Daniëls 2 jaar geleden al aan. “Bij meerdere opvanginitiatieven gaat het niet om alleenstaande feiten, maar over herhaaldelijke negatieve rapporten waarbij er sprake is van mishandeling. Daarom pleitte ik er reeds eerder voor om in de vergunningsvoorwaarden de historiek van de initiatiefnemer op te nemen en de betrokken inspectieverslagen openbaar te stellen.”

De zorginspectie heeft reeds de mogelijkheid rekening te houden met ‘andere elementen’, zoals bijvoorbeeld de voorgeschiedenis van de initiatiefnemer, om een oordeel te vellen. “Toch gebeurt dit helaas in de praktijk niet. Daarom moeten we dit standaard meenemen. Zo is het voor iedereen duidelijk”, stelt Daniëls.

Bovendien is het absoluut cruciaal dat er strenger en sneller wordt opgetreden. “Bij een klacht moet onmiddellijk worden opgetreden en niet na gemiddeld 71 dagen zoals nu het geval is.”

Kwaliteit in omgang met kinderen, geen papieren kwaliteit

Tot slot pleitte Daniëls ervoor om bij inspectie en erkenning te focussen op de  kwaliteit in de dagelijkse omgang in de kinderopvang en niet op de papieren kwaliteit.  “Als ik de inspectieverslagen bekijk, gaat er vooral aandacht naar documenten en formaliteiten.  De pedagogische kwaliteit komt pas in hoofdstuk 9 aan bod van een inspectie.  Dit moet voor mij als eerste punt zijn”, besluit Daniëls.