Dierenasielen: minder dieren & minder spuitjes

Door Ben Weyts op 17 juni 2018, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Verandering
Kat in dierenasiel

Goed nieuws uit de dierenasielen. Jaar na jaar moeten er minder dieren in een asiel worden opgevangen. En belangrijker nog: ook het aantal dieren dat een spuitje moet krijgen daalt.

Zo verminderde het aantal dieren dat in een asiel terechtkomt in 2016 met 16 procent en vorig jaar met 14 procent. Dat is vooral voor katten het geval, en nog meer uitgesproken voor zwerfkatten (-30%). Het beleid van sterilisatie en registratie blijkt dus te lonen. Sinds 1 april 2018 zijn bovendien de gemeenten verplicht om een lokaal zwerfkattenbeleid uit te werken. Verwacht wordt dat de cijfers nog zullen verbeteren.

Het overgrote deel van de binnengebrachte dieren kan met zijn of haar baasje herenigd worden, of vindt via adoptie een nieuwe thuis. Adoptie is trouwens dé manier voor wie een dier in huis wil halen.

Slechts een minderheid diende geëuthanaseerd te worden. En ook die cijfers evolueren in de goede richting. Het aantal ‘spuitjes’ daalde met 5 procent, en ook hier is de daling bij de katten (-30%) en de zwerfkatten (-41%) nog meer uitgesproken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is