Het SCK in Mol behoort tot de internationale top op het vlak van onderzoek en innovatie op het vlak van nucleaire technologie, onder andere over Small Modular Reactors (SMR's). Daarnaast is ze ook wereldtop op vlak van nucleaire geneeskunde. Om een nieuwe investering te doen vroeg het SCK een omgevingsvergunning aan bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Na een openbaar onderzoek bleken er geen bezwaren. Alle adviezen bleken bovendien voorwaardelijk gunstig, inclusief dat van de nucleaire waakhond FANC. Demir leverde dan ook gisteren de omgevingsvergunning af.

Twee nieuwbouwprojecten

De investering betreft de oprichting twee nieuwe gebouwen voor het verwerken en onderzoeken van radioactief materiaal met bijhorende omgevingsaanleg en de sloop van een aantal gebouwen op de site van het Belgisch Studiecentrum voor Kernenergie in Mol.
  
Het eerste nieuwbouwproject is bedoeld voor de behandeling van materialen en het veilig tijdelijk stockeren van radioactief materiaal. Het tweede nieuwbouwproject is dan weer bedoeld voor de productie van radioactieve materialen voor medische toepassingen. De investering zal deel uitmaken van de medische campus binnen de site. Dat betekent opnieuw een belovende stap in de strijd tegen kanker.