Op vraag van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir werd in 2022-2023 door de Vrije Universiteit Brussel onderzoek gedaan naar het profiel, de achtergrond en de modus operandi van tienerpooiers. Daarbij valt op dat de meeste plegers relatief jong zijn (gemiddeld 21 jaar), mannelijk, laaggeschoold en werkloos zijn, antisociale persoonlijkheidskenmerken en persoonlijkheidsstoornissen vertonen en praktisch allemaal een migratieachtergrond hebben. De herkomstregio bestaat vooral uit Balkanlanden (Bulgarije, Servië, Kosovo), maar ook uit Tsjetsjenië, Marokko en Turkije.

Groot gebrek aan schuldinzicht

“Wat mij daarbij ook opvalt”, zegt minister Demir, “is een groot gebrek aan schuldinzicht. Tienerpooiers ontkennen en minimaliseren hun daden, leggen de schuld bij anderen, beweren dat slachtoffers vrijwillig mee deden etc. Het gebrek aan schuldinzicht bij tienerpooiers wijst op een diepgewortelde houding van onverantwoordelijkheid en het ontbreken van elke vorm van empathie voor hun slachtoffers van uitbuiting.”

Vooral kwetsbare meisjes zijn slachtoffer

Praktisch alle slachtoffers zijn jonge meisjes, tussen 14 en 18 jaar, maar soms nog jonger. “Het erge hier aan is, dat men vooral de meisjes er uitkiest die al heel kwetsbaar zijn, zoals meisjes uit een jeugdvoorziening, zogenaamde ‘weglopers’ en vooral meisjes met een laag zelfbeeld of zwakbegaafdheid. De tienerpooier werpt zich dan op als redder in nood, zodanig dat hij van hen kan vragen wat hij wil, tot het zich prostitueren toe”, aldus een bezorgde minister Demir. Het lokken gebeurt tegenwoordig vooral online.  

Geen elektronisch toezicht meer voor tienerpooiers

 Tot slot heeft de Vlaamse minister nog een niet mis te verstane boodschap voor de federale regering: “Laat het nogmaals een oproep zijn aan het federale niveau om tienerpooiers definitief uit te sluiten van de gunst van elektronisch toezicht. Hen thuis met een enkelband verder slachtoffers laten maken, gelet op hun profiel? Dat is onverantwoord.”