De N-VA wil verdere erkenning van sterrenkindjes

Door Kristien Van Vaerenbergh, Katja Verheyen op 28 februari 2020, over deze onderwerpen: Welzijn
knuffelbeer

De N-VA werkt aan de verdere erkenning van levenloos geboren kinderen. “Vorige legislatuur werd reeds een eerste stap gezet, door ouders de mogelijkheid te bieden het levenloos geboren kindje al na 140 dagen zwangerschap te kunnen registreren. Cijfers van de burgerlijke stand tonen aan dat er nood is aan erkenning van sterrenkindjes”, zeggen Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh en Vlaams Parlementslid Katja Verheyen.

Vorige legislatuur werkte de N-VA aan de erkenning van levenloos geboren kinderen, ook wel sterrenkindjes genoemd. De wetgeving die toen gestemd werd, geeft ouders de mogelijkheid om een geboorteakte te laten maken voor hun sterrenkindje na een zwangerschap tussen 140 en 180 dagen. “Het gaat dan uiteraard niet over een verplichting voor de ouders, maar een mogelijkheid. Er zijn bovendien geen rechtsgevolgen verbonden aan die erkenning van het levenloos geboren kind. Het gaat ons om de rouwondersteuning van de ouders, waarvan sommigen die erkenning nodig hebben”, verduidelijkt Van Vaerenbergh.

Doel niet gemist

De wetgeving heeft haar doel niet gemist, zo blijkt. “In 10 maanden tijd werden maar liefst 750 akten opgesteld. Ongeveer een derde daarvan, 241 akten, waren ouders die gebruik maakten van een overgangsbepaling om hun kind dat levenloos geboren werd na een zwangerschap tussen 140 en 180 dagen en voor het inwerkingtreden van de wet, toch nog te laten erkennen”, zeggen Verheyen en Van Vaerenbergh. Een verdere uitbreiding van de wetgeving is bespreekbaar voor de N-VA. “De cijfers tonen aan dat de nood aan erkenning bestaat. We staan dan ook open voor een verder debat om nog beter tegemoet te komen aan de behoefte van de rouwende ouders”, besluit Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is