Camerawet brengt criminelen in beeld

Door Jan Jambon op 13 maart 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Justitie
camera

“Criminelen beschikken vaak over technologische snufjes, de samenleving moet die ook durven gebruiken om hen te bestrijden.” Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon is trots op de nieuwe camerawet, die het parlement bijna unaniem goedkeurde. “Er is eindelijk één wettelijk kader voor alle beveiligingscamera’s, zowel die van de politie als die van particulieren, lokale besturen, bedrijven en winkels”, zegt minister Jambon.

Criminelen pakken

De camerawet maakt komaf met alle grijze zones die ooit bestonden rond veiligheidscamera’s. Hij anticipeert ook op nieuwe intelligente technologieën, zodat hij niet om de haverklap moet worden aangepast. Bovendien beantwoordt de wet aan de nieuwe privacyregels die Europa uitvaardigde. Van Big Brother is geen sprake, meent de minister. “Beveiligingscamera’s zijn er om criminelen te pakken, niet om brave burgers in de gaten te houden.”

Camera’s omarmen

Minister Jambon roept alle openbare besturen en politiezones op om maximaal gebruik te maken van beveiligingscamera’s. Maar ook voor bedrijven en winkeliers zijn er nieuwigheden. Bedrijven kunnen hun terrein voortaan bewaken met een drone. Winkeliers krijgen de mogelijkheid om de beelden van hun bewakingscamera’s live te projecteren op een scherm in hun winkel. “Camera’s zijn een opportuniteit die we moeten omarmen in de criminaliteitsbestrijding”, besluit minister Jambon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is