Brusselse regering werkt zelf verkeerschaos in de hand

Door Cieltje Van Achter op 23 november 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Wonen en werken in Brussel
brussel mobiliteit

De Brusselse regering wil de wegcapaciteit op de zes belangrijkste invalswegen naar Brussel verminderen. Zo hoopt zij de druk van het inkomende en uitgaande verkeer tegen 2025 met twintig procent te doen dalen. “Maar met dat pestbeleid wordt helemaal niets opgelost”, zegt Brussels parlementslid Cieltje Van Achter. “De Brusselse regering zegt wel dat zij de ‘leefkwaliteit’ in de hoofdstad vooropstelt, maar in de praktijk zal zij net het tegenovergestelde bereiken.”

Het Brusselse immobiliteitsbeleid zal zich dus niet beperken tot de E40, waar pendelaars zich mogen verwachten aan een vermindering van het aantal rijstroken. Als de plannen van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) doorgaan, worden al de belangrijkste invalswegen omgetoverd tot stadsboulevards met een verminderde wegcapaciteit. “De idee volgt het beproefde Brusselse recept”, aldus Van Achter: “we creëren bijkomende verkeerschaos, waardoor uiteindelijk de pendelaar het opgeeft om naar Brussel te komen.”

Meer sluipverkeer

“Hoe de Brusselse regering die plannen juist wenst uit te voeren, blijft nog koffiedik kijken. Deze regering blinkt immers uit in het achterhouden van plannen”, merkt Van Achter op. Maar voor haar is het alvast duidelijk dat de visie van minister van Mobiliteit Pascal Smet (PS) de bovenhand haalt. Die wenst dat de Brusselaar kan flaneren op alle belangrijke invalswegen en drukke verkeersaders. “Alsof het aangenaam zal zijn om te fietsen en te wandelen tussen de uitlaatgassen van de wagens die in de file staan. Bovendien zullen de Brusselse wijken meer en meer sluipverkeer moeten slikken”, besluit Van Achter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is