Brusselse N-VA streng voor Brussels relanceplan: “Ceci n'est pas une relance”

Door Cieltje Van Achter, Gilles Verstraeten op 17 juli 2020, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel
brussel atomium

“De Brusselaar wil een daadkrachtig beleid en geen gemorrel in de marge.” Het Brussels parlement keurde geen zogenaamd ‘relanceplan’ goed, maar een begrotingswijziging van 120 miljoen euro. Een slinkse begrotingswijziging. Dat zegt niet alleen de Brusselse N-VA-fractie, ook de Inspecteur Financiën is die mening toegedaan.

Geen duurzame en structurele maatregelen

Voor de Brusselse N-VA-fractie is het relanceplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest simpelweg een hernieuwing van de coronanoodmaatregelen met een nieuwe naam. Een echt relancebeleid streeft voor hen naar duurzame en structurele maatregelen. “Relance wil zeggen dat je de toekomst voorbereidt, ambitie en durf toont. Maar vooral dat je investeert en structurele maatregelen neemt. Niets van dit alles. Mijn indruk is dat de regeringsploeg een mini-akkoord gevonden heeft om de onderbenutte centen te verdelen onder elkaar. Een echt akkoord over waaraan deze regering haar geld wil uitgeven, is er tot op vandaag nog altijd niet. Wij wachten na een jaar nog altijd op het budget”, zegt Brussels fractievoorzitter Cieltje Van Achter.

“Regering, uw bilan is lamentabel”

De Brusselse regering legt de klemtonen fout. Brussels parlementslid Gilles Verstraeten verduidelijkt: “Geen ingrijpende en structurele steun via leningen en waarborgen voor de duizenden kmo’s, zko’s en zelfstandigen die het Gewest rijk is. En dit terwijl volgens UNIZO De Unie van Zelfstandige Ondernemers, beter bekend als UNIZO, is een vereniging van zelfstandige ondernemers, vooral kmo's en vrije beroepen. In 2000 werd UNIZO de nieuwe benaming van het NCMV, het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond. Met ruim 80.000 leden is UNIZO de grootste werkgeversorganisatie van het land. Ze staat vooral sterk in Vlaanderen. Unizo bijna een derde van de Brusselse kmo’s die voor de coronacrisis nog in goede gezondheid verkeerden, niet genoeg reserves hebben om deze crisis te overleven. Dat zijn meer dan 22.000 ondernemingen. Alleen al in de horeca zullen volgens Horeca Brussel naar schatting 1.200 van de ruim 4.000 restaurants de boeken moeten neerleggen.”

“Regering, uw bilan is lamentabel. U bent kampioen in de stilstand. Doe uw werk, hak knopen door. De Brusselaar wil een daadkrachtig beleid en geen gemorrel in de marge”, besluit Van Achter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is