Toxisch uitzettingsverbod

“Huurders van slechte wil maken misbruik van de straffeloosheid. Ze kunnen hoe dan ook in de woning blijven. De verhuurder blijft met lege handen en een lege portemonnee achter. Dergelijke situaties zijn onaanvaardbaar. Dit toxische uitzettingsverbod moet zo snel als mogelijk op de schop. Ik heb een goed alternatief voorstel ingediend, namelijk een fonds ter bestrijding van uithuiszettingen dat preventief werkt.”, stelt Mathias Vanden Borre.

Anderhalf jaar niet-betalende huurders

"In Brussel worden de belangen van de huurder lijnrecht tegenover die van de verhuurder geplaatst. Op die manier worden de gevolgen van de armoedeproblematiek in Brussel volledig afgeschoven op de eigenaar-verhuurder." Verscheidene Brusselse vrederechters weigeren vandaag (terecht) om dit verbod toe te passen omdat het ongrondwettelijk en onwerkbaar is. Sommige rechters passen het uitzettingsverbod wel toe, met alle gevolgen van dien voor de verhuurder. Die laatste kan zo tot anderhalf jaar (!) opgescheept zitten met huurders die geen huurgeld betalen of schade toebrengen aan de woning.

Verhuurders de pineut

Zo’n uitzettingsverbod lost ook het onderliggend probleem van wanbetaling niet op. Het plaatst gewoon een stolp op het probleem en maakt het enkel complexer om een structurele oplossing te vinden. “Ik stel helaas vast dat mijn voorspelling van vorig jaar bewaarheid is geworden. Huurders maken misbruik van het verbod op uitzettingen en verhuurders zijn de pineut.”, aldus Vanden Borre. 

Zo snel mogelijk afvoeren

“Het winterverbod heeft bovendien een averechts effect: verhuurders stellen hogere eisen om wanbetalers te vermijden, onder meer door hogere huurprijzen en een strengere selectie van de huurder. Andere kleine private verhuurders verlaten de Brusselse markt wegens de te hoge risico’s. Het gevolg: minder aanbod van woningen en hogere huurprijzen – precies het omgekeerde van wat het beleid wil bereiken! De enige juiste conclusie: dit onevenwichtige uitzettingsverbod moet zo snel als mogelijk worden afgevoerd.”, besluit Vanden Borre.