Brussels neen tegen handelsoverleg met Amerika hypothekeert Vlaamse welvaart

Door Geert Bourgeois op 15 april 2019, over deze onderwerpen: Buitenlandse handel, Wonen en werken in Brussel

“Vlaanderen is de economische motor van dit land en creëert met zijn export enorm veel welvaart. Het kan niet dat Brussel een hypotheek legt op de Vlaamse welvaart, maar zich wel voor economische solidariteit op diezelfde welvaart beroept.” Vlaams minister-president Geert Bourgeois is niet te spreken over de houding van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat zich kant tegen een nieuw onderhandelingsmandaat voor de Europese Commissie om onderhandelingen over een beperkt Handelsakkoord Een akkoord tussen twee of meer landen of regio’s, ter bevordering van de wederzijdse handelsstromen en vrijhandel. Daarin maken zij basisafspraken over de markttoegang en het wegwerken van handelsbarrières. In meer complexe handelsakkoorden wordt niet alleen onderhandeld over die handelsvoorwaarden zelf, maar bijvoorbeeld ook over een gemeenschappelijke markt of over investeringen. Sinds het Verdrag van Lissabon, dat eind 2009 in werking trad, is het onderhandelen en afsluiten van handelsakkoorden met partijen van buiten de EU een exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie. handelsakkoord met de VS op te starten.

Vlaamse welvaart hypothekeren

Vandaag gaven alle EU-landen, met uitzondering van Frankrijk (tegenstem) en België (onthouding door de Brusselse tegenstem), hun akkoord aan een mandaat dat de Europese Commissie toestaat te onderhandelen over een beperkt handelsakkoord met de Verenigde Staten. België diende zich te onthouden wegens een ‘neen’ van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Ik vind het onaanvaardbaar dat een gewest met een hoofdstedelijke functie, bestuurd door Nederlandstaligen en Franstaligen, de Vlaamse welvaart hypothekeert. Brussel heeft overigens slechts een exportaandeel van 1,34 procent naar de VS. Voor Vlaanderen daarentegen is de VS onze eerste markt buiten de EU, onze vijfde handelspartner wereldwijd”, zegt minister-president Bourgeois. Momenteel bedraagt de Vlaamse uitvoer naar de VS 16,1 miljard euro.

Beschadigde solidariteit

Volgens minister-president Bourgeois bijt Brussel met zijn houding in de hand die het voedt. “Vlaanderen wordt met zijn opgebouwde welvaart graag geacht financieel solidair te zijn, maar vervolgens deinst men er klaarblijkelijk niet voor terug om die welvaartscreatie potentieel te beschadigen. De houding van de PS kennen we intussen, maar dat ook de Vlaamse partijen in Brussel de Parti Socialiste volgen, is onaanvaardbaar”, besluit Geert Bourgeois.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is