Bourgeois: “EU moet jobs en welvaart beschermen tegen no-deal brexit”

Door Geert Bourgeois op 10 juni 2019, over deze onderwerpen: Europees beleid, Brexit
brexit

“Het is de plicht van de Europese Unie om de jobs en de welvaart van haar burgers te beschermen.” Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt het onaanvaardbaar dat de Europese Commissie geen extra maatregelen zou nemen voor haar bedrijven in het geval van een harde brexit. “Extra tijd zal geen soelaas brengen voor de Vlaamse kmo’s die getroffen worden door hoge invoerrechten en zware administratieve lasten, douane en fytosanitaire controles en wellicht ook andere productnormen. Je vierde grootste exportmarkt, goed voor bijna 28 miljard euro, kun je niet zomaar vervangen, ook al is er wat extra tijd”, aldus Bourgeois.

Rampzalig voor Vlaanderen

Vanaf de eerste dag werd meteen duidelijk dat de brexit in elke vorm rampzalig is voor onze Vlaamse economie. Uit een impactstudie die de minister-president bestelde en uit een studie van de KU Leuven blijkt dat een harde brexit 28.000 banen zou kosten en het Vlaams bruto binnenlands product met 2,6 procent zou dalen. Dat kan Vlaanderen niet alleen absorberen.

Pleidooi voor maatregelen

De minister-president vindt het de taak van de EU om haar bedrijven te beschermen tegen de zware gevolgen van externe oorzaken zoals een no-deal brexit en herhaalt zijn pleidooi voor gepaste maatregelen vanuit de EU zoals:

  • een brexit-aanpassingsfonds om de meest getroffen economieën te ondersteunen.
  • een uitbreiding van het toepassingsbereik van het Europees globalisatiefonds. Momenteel kunnen enkel grote bedrijven met meer dan 500 werknemers daar een beroep op doen wanneer ze grote verliezen lijden door externe factoren, maar ook kleinere ondernemingen moeten daar van kunnen genieten.
  • een versterking van het Europees programma voor kmo’s (COSME)
  • een gerichte versoepeling van de Europese staatsteunregels indien nodig.

Tot slot roept Vlaams minister-president Geert Bourgeois ook premier Charles Michel op om met volle kracht steun te verlenen door deze maatregelen prioritair te bepleiten op Europees niveau.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is