De winwinlening, waarmee particulieren een achtergestelde lening aan Vlaamse kmo’s kunnen verstrekken, bestaat in Vlaanderen al langer, maar werd in het licht van de coronacrisis in oktober vorig jaar uitgebreid. Een particulier kan tot 75.000 euro lenen aan een Vlaamse kmo gedurende een looptijd van 5 tot 10 jaar. De particulier krijgt daarvoor een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 procent op het openstaande kapitaal van de lening.

Onze ondernemers kunnen alle steun gebruiken

Nu blijkt dat van oktober 2020 tot en met eind maart dit jaar zo’n 3.760 winwinleningen werden verstrekt door 3.416 unieke kredietgevers voor zo’n 85,6 miljoen euro. Die 3.760 winwinleningen komen terecht bij 1.910 unieke kredietnemers. Het hoogste aantal leningen werd verstrekt in Oost-Vlaanderen, waar 1.023 particulieren ervan gebruik maakten, gevolgd door Antwerpen (960) en West-Vlaanderen (831). “Uit vorige cijfers die ik opvroeg over de gewone winwinlening, blijkt dat er jaarlijks gemiddeld zo’n 2.500 kredietverstrekkers zijn, goed voor een bedrag dat schommelt tussen de 50 en 60 miljoen euro. Dat er met de uitbreiding van de modaliteiten nu meer geïnteresseerden zijn is dus een goede zaak, want onze ondernemers kunnen alle steun gebruiken”, aldus Gryffroy.

Tijd voor doelgerichte maatregelen

Een jaar na de uitbraak van de coronapandemie herhaalt Gryffroy ook zijn oproep om steun af te bouwen en gerichter in te zetten. “In het begin van deze crisis heeft de overheid heel snel gehandeld om ondernemingen en gezinnen financieel te ondersteunen. Vandaag is het echter tijd voor doelgerichte maatregelen. We moeten nu de fundamenten versterken en zorgen dat gezonde bedrijven hun activiteiten probleemloos kunnen opstarten of verderzetten en daar is deze winwinlening een zeer goed instrument voor,” besluit hij.