Ben Weyts gaat voor volledige kleuterparticipatie in Vlaanderen

Door Ben Weyts op 27 januari 2020, over deze onderwerpen: Nederlands leren, Kleuterschool en basisonderwijs
ben weyts

De meeste Vlaamse kleuters zijn voldoende aanwezig in de klas. In kleuterparticipatie is Vlaanderen internationaal een koploper, maar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil de lat nog hoger leggen. “Vanaf 1 september verlagen we de leerplicht naar 5 jaar”, zegt Weyts. “We willen echt elk kleutertje in een warm leerbad trekken.”

220 halve dagen

Vlaanderen stimuleert ouders om kinderen jonger dan 6 jaar toch al naar de kleuterklas te sturen. Zo ontvangen ouders een schooltoelage als hun kind voldoende aanwezig is op school. Voor een vijfjarige kleuter zijn dit 220 halve dagen. Dat systeem werkt: steeds meer kleuters gaan voldoende naar de kleuterklas blijft stijgen. Vorig schooljaar ging 97,5 procent van de kleuters voldoende naar school, iets meer dan het schooljaar ervoor.

Op 1 september daalt de leerplicht van zes jaar naar vijf jaar. In de praktijk verandert weinig: 97,2 procent van alle vijfjaren haalde vorig schooljaar al de 220 halve dagen die recht geven op een schooltoelage.

Internationaal koploper

Vlaanderen is op vlak van kleuterparticipatie internationaal een koploper, maar het kan hier en daar nog beter. In grote steden zoals Antwerpen en Gent gaan iets minder kleuters voldoende naar de kleuterklas iets. Ook enkele kleinere steden zoals Turnhout en Lommel doen het iets minder goed. “We willen de 100 procent kleuterparticipatie zo dicht mogelijk benaderen”, zegt Weyts. “Voor kleuters van anderstalige ouders is de kleuterklas een fantastisch taalbad. Maar ook kindjes uit Nederlandstalige gezinnen krijgen veel meer ontwikkelingskansen als ze naar de kleuterklas gaan. Ik investeer vanaf dit jaar 70 miljoen euro extra in het kleuterklas, zodat er extra helpende handen zijn voor al die kleutertjes.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is