Kiezer heeft altijd gelijk

Er zijn veel verliezers vandaag, en dus is er ook een grote winnaar. Ik wil het Vlaams Belang feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. De Vlaamse kiezer heeft gesproken en in een democratie heeft de kiezer altijd gelijk. 

Maar de kiezer heeft de kaarten ook heel moeilijk gelegd. Vlaanderen kiest centrum rechts en rechts, en Vlaanderen kiest Vlaams-nationaal. Duidelijker dan ooit tevoren. Franstalig België kiest daarentegen zeer links. Nooit lagen die realiteiten verder uit elkaar.

Geen regering zonder meerderheid in Vlaanderen

Als grootste partij zullen wij het initiatief nemen om alle Vlaamse partijen uit te nodigen. Vlaanderen heeft een krachtige regering nodig. Voor het federale niveau wachten wij het initiatief van de Koning af. Maar laat me één ding klaar en duidelijk zeggen: er kan geen regering worden gevormd die geen meerderheid heeft in Vlaanderen. Dat zullen wij niet toestaan.

Iedereen zal zich allicht over deze moeilijke situatie grondig willen  bezinnen. Het is dus niet de moment om nu verdere verklaringen af te leggen. Maar laat ons als Vlaamse verkozenen wel duidelijk zijn over onze verantwoordelijkheid.

Vlaams welzijn verdedigen

Wij zijn verkozen om onze Vlaamse identiteit, onze Vlaamse welvaart en het welzijn van alle Vlamingen te verdedigen. Ik roep alle Vlaamse verkozenen op om die opdracht voorop te stellen in de periode die komt.

Tot slot, vrienden, een boodschap aan jullie allemaal, onze militanten. Amicus certus in re incerta cernitur. Een echte vriend leer je kennen in onzekere tijden. Wij zijn echte vrienden. In de N-VA steunen we elkaar door dik en dun.

Ik dank jullie allemaal en ik dank al onze kiezers, van ganser harte.

En vanaf morgen gaan we door: voor Vlaanderen! Voor vooruitgang!