De Vlaming betaalt

Voor Bart De Wever staat Ecolo gelijk met een belastingtsunami. “Ik heb er 50 geteld. Er is geen sprake van dat we daar ooit mee akkoord gaan. Dat is nog erger dan de PS. Gratis huisarts, hoger minimumloon, deel maar uit. Maar wie gaat dat betalen? Een mysterieuze groep rijken? In het programma wordt het duidelijk: iedereen die een huis bezit, met twee gaat werken... Vlamingen dus. Herverdelen is plezant, als je aan de kant staat van de ontvanger. Iets minder aangenaam voor diegene die werkt om het op te brengen”, zag De Wever de groenrode bui al hangen. 

Economische woestijn

Aangevallen over de sociaaleconomische hervormingen onder Michel I, kaatste Bart De Wever de bal terug. “Waar is de sociale horror waar links het over heeft? Ik zal mij verantwoorden voor waar ik bestuur, u mag dat doen voor uw bestuur in Brussel. Leg de resultaten naast elkaar. Waar Ecolo bestuurt, blijft een economische woestijn achter: minder jobs, meer armoede.

Algemeen belang

Over het thema migratie claimde Jean-Marc Nollet de moral highground en verweet hij de N-VA-voorzitter hardvochtigheid en een gebrek aan waardigheid. Maar ook hier had Bart De Wever zijn antwoord klaar. “Wij dienen het algemeen belang en besturen niet op basis van sentiment waarbij je iedereen binnenlaat. Daar is geen draagvlak voor en dat betekent het einde van de natiestaat en welvaartsstaat. Wij willen een gereguleerd migratiebeleid met duidelijke voorwaarden”, sprak hij klare taal.

Twee democratieën

“Ecolo is zoals een watermeloen: groen vanbuiten, maar donkerrood vanbinnen.” Bart De Wever gaf aan niet in een regering te stappen met Ecolo, Di Rupo of de Waalse communisten van PTB. “Als die partijen een frontregering vormen, dan moeten we verstandig zijn en naar het confederalisme gaan”, sprak De Wever. “Jean-Marc Nollet mag zeker de kans krijgen zijn beleid uit te voeren, alleen wil ik de rekening ervan niet betalen. België is een land van twee democratieën. Of gaan de Franstaligen de pariteit en de dubbele meerderheden opgeven? Die stap durft u niet te nemen”, gooide Bart De Wever de Ecolo-voorman voor de voeten.