Balans Offerfeest in Brussel: het 'compromis' werkt niet

Door Liesbet Dhaene op 19 september 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Wonen en werken in Brussel

Dit jaar nam het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zelf de regie op zich van een slachtvloer waar schapen onverdoofd werden geslacht tijdens het Offerfeest. Chaos was het resultaat. Het ‘compromis’ van bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) met de moslimgemeenschap heeft duidelijk niet gewerkt. “Bovendien is er nog altijd een totaal gebrek aan politieke wil in Brussel om te streven naar verdoofd slachten”, stelt Brussels parlementslid Liesbet Dhaene vast.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) verontschuldigde zich bij de moslimgemeenschap voor de chaotische organisatie en sprak van “het vergallen van een jaarlijkse grote viering”. De meeste schapen werden immers niet geleverd aan de gelovigen.

Dierenwelzijn geen prioriteit

Met betrekking tot een evolutie naar verdoofd slachten, verschool Vervoort zich achter juridische hindernissen. “En staatssecretaris voor dierenwelzijn Debaets zegt weliswaar te streven naar een totaalverbod op onverdoofd slachten. Maar in werkelijkheid is het Brusselse beleid gericht op het aanbieden aan de moslimgemeenschap van een legaal kader voor onverdoofd slachten. Met andere woorden: dierenwelzijn is nog altijd geen prioriteit voor het Brusselse beleid”, besluit Dhaene.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is