Niet zo lang geleden werden er elk jaar nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood in Vlaamse pelsdierkwekerijen, maar hier komt een einde aan. Op voorstel van Dierenminister Ben Weyts kwam er in Vlaanderen een uitdoofscenario voor alle pelsdierkweek en foiegrasproductie waarbij dwangvoeding wordt gebruikt. Uiterlijk eind 2023 moeten alle betrokken bedrijven onherroepelijk alle activiteiten stopzetten. Er wordt een schadevergoeding voorzien voor de bedrijven. Om de bedrijven te stimuleren om zo snel mogelijk te stoppen, wordt de schadevergoeding verminderd naarmate uitbaters proberen om zo lang mogelijk open te blijven: jaarlijks gaat er 10 procent van de vergoeding af.

Rechtvaardige financiële regeling voor wie stopt

Alle 14 nog actieve pelsdierkwekerijen én de ene foiegrasproducent in Vlaanderen hebben nu een aanvraag tot stopzetting ingediend. Slechts één bedrijf kiest voor een reconversie: de anderen gaan voor een stopzetting van alle activiteiten. Een zogenaamde Landcommissie bepaalt de waarde van elk bedrijf: op basis van die inschatting wordt vervolgens de precieze schadevergoeding vastgelegd. “We willen deze activiteiten niet meer in Vlaanderen, maar we zorgen wel voor een rechtvaardige financiële regeling voor de mensen achter de bedrijven”, zegt Weyts.

Snel einde beter voor bedrijven en dieren

Er komt in Vlaanderen dus sneller dan verwacht een definitief einde aan de pelsdierkweek en het gebruik van dwangvoeding voor de productie van foie gras. Er zat dan ook een stevige financiële stimulans in de compensatieregeling. In april werd de voorziene schadevergoeding al eens verminderd met 10 procent. In april 2022 en april 2023 zou daar telkens nog eens 10 procent van afgegaan zijn. “Dat heeft duidelijk gewerkt”, zegt Weyts. “We wilden natuurlijk een zo snel mogelijk einde. Dat is beter voor de bedrijven en vooral beter voor de dieren.”