5G-netwerk voor Brussel wordt op lange baan geschoven

Door Cieltje Van Achter op 9 oktober 2019, over deze onderwerpen: Innovatie, Technologie, Wonen en werken in Brussel
Overbelasting gsm-netwerk vermijden tijdens noodsituaties

De uitrol van een 5G-netwerk in Brussel heeft al heel wat voeten in de aarde gehad en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen. Vandaag ondervroeg Brussels parlementslid Cieltje Van Achter minister Alain Maron (Ecolo) over de invoering van een 5G-netwerk in Brussel.

Voorwaardelijke uitrol

Het huidige regeerakkoord bevat geen ambitie om van Brussel een van de eerste Europese grootsteden met een 5G-netwerk te maken. Zo wordt de mogelijke uitrol van een 5G-netwerk heel sterk in de voorwaardelijke wijs geformuleerd. Pas nadat de impact op het milieu en de volksgezondheid, de economische efficiëntie, de gegevensbeveiliging en het respect voor de privacy geëvalueerd zijn, zal 5G misschien uitgerold worden. Minister Maron liet vandaag duidelijk verstaan dat zolang de controle en meting van de straling niet mogelijk zijn, er gewacht wordt met de uitrol van het 5G-netwerk”, zegt Cieltje Van Achter.

Protocolakkoord

Minister Maron verwees in zijn antwoord naar de vrees dat 5G de gezondheid zal schaden. Deze vrees valt echter niet terug op een duidelijke wetenschappelijke basis en de Brusselse stralingsnormen zijn bovendien een pak strenger dan die van de Wereldgezondheidsorganisatie én de Europese Unie, weet Cieltje Van Achter. Ook al heeft de Brusselse regering het protocolakkoord in verband met 5G reeds getekend, het ziet er niet naar uit dat ze er echt werk van zal maken.

Europees koppeloton

“Op dit moment heb ik alvast de indruk dat de uitrol van het 5G-netwerk op de lange baan wordt geschoven in tegenstelling tot wat de Open Vld altijd al heeft beweerd. Brussel verdient een regering die actief werk maakt van technologische vooruitgang in onze hoofdstad. Het moet de ambitie van Brussel zijn om mee in het Europees koppeloton te zitten qua digitale innovatie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is