102 miljoen euro Vlaamse corona steun voor evenementensector

Door Cathy Coudyser op 26 januari 2021, over deze onderwerpen: Toerisme, Cultuur
Cathy Coudyser

De Vlaamse Regering keerde tot op heden 102 miljoen euro steun uit aan de eventsector als gevolg van de coronacrisis. Toch weegt volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser het gebrek aan perspectief financieel zeer zwaar op de sector. “Vlaanderen neemt de uitgestoken hand van de event-organisatoren aan en schakelt hen in bij de uitrol van vaccinatiecentra. Voor de organisatoren brengt deze opdracht broodnodige inkomsten met zich mee.” 

De evenementensector ligt al bijna een jaar nagenoeg volledig stil als gevolg van de coronapandemie. Volgens onderzoek van studiebureau Graydon kon een groot aantal ondernemingen uit de sector een lockdown net dragen tot eind vorig jaar, maar niet langer. “Intussen is duidelijk dat de crisisperiode veel langer zal duren en dat de eventsector door de aard van het virus nog lang op non actief zal staan. Ondersteuning is essentieel om deze sector overeind te houden”, stelt Coudyser.

Ruim 46 miljoen euro steun

De Vlaamse Regering speelde kort op de bal en vaardigde onmiddellijk bij de eerste lockdown een reeks generieke economische steunmaatregelen uit waar ook ondernemers uit de eventsector een beroep op konden doen. Uit de antwoorden van de Vlaams minister van Economie blijkt dat 967 Vlaamse ondernemers uit de eventsector voor zo’n 11 miljoen euro hinderpremies kregen uitgekeerd. Ook de corona compensatiepremie werd door de evenementensector veelvuldig aangevraagd. In totaal hebben 6.877 event actoren een compensatiepremie gekregen, goed voor nog eens een impuls van net geen 20 miljoen euro. Via het Vlaams beschermingsmechanisme ontvingen daarnaast nog eens 3.228 ondernemingen uit de eventsector ongeveer 15,3 miljoen euro ondersteuning.

Heropstart evenementensector faciliteren

Om de heropstart van de sector te faciliteren, richtte de Vlaamse Regering in de schoot van VLAIO VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Een agentschap van de Vlaamse Overheid dat innovatie en ondernemerschap ondersteunt. VLAIO specifiek voor de evenementensector een fonds op tot instellen van een terugbetaalbaar voorschot. 180 organisatoren van evenementen die gepland staan voor 2021, hebben een terugbetaalbaar voorschot aangevraagd goed voor een totaalbedrag van 56 miljoen euro. Ook het departement Cultuur, Jeugd & Media tracht bij te dragen tot de revitalisering van de (culturele) evenementsector via de introductie van een culturele activiteitenpremie.

Evenementen coronaveilig organiseren

Een snelle en volledige heropstart van deze sector is nog niet aan de orde. Het is nog altijd onzeker of er activiteiten en evenementen in het voorjaar mogelijk zullen zijn, welke dat zullen zijn en onder welke randvoorwaarden inzake bescherming van de volksgezondheid dat zal kunnen. “Met de creatie van een Event Risk Matrix en de oprichting van een Vlaams evenementenloket creëerde Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir twee handvaten die organisatoren en lokale besturen begeleiden bij het coronaproof organiseren van events. Een efficiënte uitrol van de vaccinatiestrategie leidt hopelijk binnenkort tot een gedeeltelijke heropstart van de sector”, aldus Cathy Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is