Wouter Raskin

Kamerlid

Wouter werd in 1972 geboren als oudste van twee zonen. Hij kreeg de politiek met de paplepel ingegeven in een familie die met zijn oom Evrard Raskin de eerste Limburgse Volksunie-volksvertegenwoordiger (1968-1977) leverde.

Vlaams én sociaal
Van hun vader zaliger erfden beide zonen hun sociale ingesteldheid. Broer Arnoud is de bezieler van het Mobiele School/StreetWize-project, waarmee hij niet alleen wereldwijd educatief werk doet in het kader van ontwikkelingssamenwerking, maar ook workshops voor bedrijven organiseert over creatief ondernemerschap.

Wouter studeerde aan de sociale hogeschool in Geel en kwam daarna in de wereld van de sociale economie terecht. Dat stimuleerde hem om later ook de postacademische vorming ‘management in de sociale economie’ te volgen aan de Universiteit Hasselt. Tot hij in 2010 voor de N-VA aan de slag ging als provinciaal bewegingsverantwoordelijke voor Limburg, werkte Wouter als coördinator van een sociaal economiebedrijf in Sint-Truiden.

Actief in Limburg …
Sinds de verkiezingen van 2010 helpt Wouter de partij in Limburg gestaag uit te bouwen. Mede dankzij de steun en het engagement van talloze militanten slaagde de N-VA erin om in zowat elke gemeente deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Het schitterende resultaat van deze verkiezingen vertaalde zich in een sterke lokale verankering in Limburg.

Ook in zijn eigen Bilzen waren de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 een groot succes. Boegbeeld Frieda Brepoels veroverde de burgemeesterssjerp en vroeg Wouter als voorzitter van de gemeenteraad. Het goede bestuur werd door de kiezer echter niet beloond. Na de verkiezingen van juni 2019 werd de N-VA naar de oppositiebanken verwezen.

… en in de Wetstraat
In 2014 prijkte Wouter als eerste opvolger op de Limburgse Kamerlijst van lijsttrekker Steven Vandeput. Onder diens aanvoering zette de lijst een voortreffelijk verkiezingsresultaat neer. Het Limburgse succes leverde Vandeput een ministerpost op in de regering-Michel I. Zijn zitje in het federaal parlement ging daardoor naar Wouter.

Wouters inzet en harde werk in de Kamer bleven niet onopgemerkt. Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 stond Wouter op de tweede plaats achter lijsttrekker Zuhal Demir. Met 14 734 voorkeurstemmen verzekerde hij zich van een nieuw mandaat als Kamerlid.

Wouter woont in Bilzen. Hij is gehuwd en vader van drie kinderen.