Valerie Van Peel

Kamerlid

Valerie Van Peel (°1979) is geboren en getogen in Kalmthout, waar haar vader in 1982 een eigen lokale partij oprichtte. Zo kreeg ze de politiek met de paplepel mee. Toch koos ze in eerste instantie voor een andere carrière. Na haar middelbare schooltijd trok ze voor haar universitaire studies Communicatiewetenschappen richting Gent. Er volgde nog een bijkomende master in de journalistiek en een bijzonder interessante stage bij het NRC Handelsblad in Rotterdam. Na haar studies startte ze haar journalistieke carrière bij het productiehuis van Goedele Liekens en later bij Het Nieuwsblad, Actua TV en Dag Allemaal.

Valerie bleef uiteindelijk een tiental jaar in Gent wonen. Na een tussenstop in Berchem besloot ze in 2012 toch terug af te zakken naar haar roots in het noorden van Antwerpen. Vandaag is ze naast Kamerlid, ook schepen van Sociale Zaken, Armoedebeleid, Emancipatiebeleid, Werk en Wonen.

Politieke kriebel
Het was de digitale zender Actua-TV die Valerie Van Peel als journaliste in de Wetstraat deed belanden. Je vond haar dagelijks in het parlement, waar ze de interviews verzorgde. Het duurde dan ook niet lang voor de politieke kriebel haar weer helemaal te pakken kreeg. Even volstond het om een rol te spelen als journaliste. Zo was zij ook verantwoordelijk voor de politieke interviews in Dag Allemaal.

In 2009 besloot Valerie de overstap naar de actieve politiek te maken. Het kartel CD&V/N-VA was net gebroken, de toekomst was onzeker. Een reden te meer om niet langs de kant te blijven staan. Vastberaden om mee te werken aan wat volgens haar gewoonweg een succesverhaal moest worden. Vlaanderen smeekte om een kentering, om de doordachte visie van de N-VA. Al toonde zich dat toen nog niet in de peilingen. Dit juiste verhaal mee aan de man brengen, daar wilde ze voluit mee voor gaan.

Eerst achter dan voor de schermen
Na het eerste grote succes bij de Vlaamse verkiezingen ging Valerie aan de slag als fractiewoordvoerder voor de toen 27 parlementsleden, die verspreid zaten over het Vlaamse, Brusselse, federale en Europese niveau. Samen met Jeroen Overmeer stond ze in voor de partijcommunicatie. De verkiezingsoverwinning van 2010 bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. Als fractiesecretaris- en woordvoerder in de Senaat hielp ze de nieuwe fractie mee vorm te geven. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 trok Valerie de lijst in Kapellen en haalde de afdeling vanuit het niets acht zetels en twee schepenfuncties binnen. Hoogzwanger voerde ze de onderhandelingen voor een bestuursakkoord met de Open-Vld.

In 2018 trok Valerie opnieuw de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Kapellen en behield N-VA Kapellen haar acht zetels.  Ze kon verder aan de slag als schepen. Sinds 2014 is Valerie ook Kamerlid voor de grootste partij van Vlaanderen. In 2019 werd ze vanop de tweede plaats opnieuw verkozen met een monsterscore van 41.320 stemmen. Ze zetelt als vast lid in de commissie Sociale Zaken en als plaatsvervangend lid in de commissies Volksgezondheid en Justitie.

In december 2012 werd Valerie moeder van een olijke tweeling, dochtertje Alex en zoontje Matteo. In juni 2019 verwelkomde het gezin een schattig asielhondje, Bello.