Sarah Smeyers

Kamerlid

Als prille dertiger (°1980) behoort Sarah toch al tot de anciens van onze Kamerfractie. Sinds 2007 vertegenwoordigt de Aalsterse juriste de provincie Oost-Vlaanderen in het federale parlement. Sindsdien heeft ze nog niets van haar gedrevenheid, idealisme en inzicht in dossiers verloren.

Een ‘échte’
Sarah is N-VA’ster van het eerste uur. Als studente rechten stapte ze in 2001 meteen in de jonge partij. De partij kreeg toen van weinig mensen toekomstkansen. Dat kon haar echter niet tegenhouden, ze geloofde onmiddellijk in het partijproject. Als overtuigde Vlaamse die gelooft in een zuinige en krachtdadige politiek heeft Sarah voorgoed een politieke thuis gevonden.

In haar eigen Aalst hielp Sarah de lokale N-VA-afdeling opbouwen, ze stampte er eigenhandig een jongerenwerking uit de grond die tot op vandaag erg levendig blijft. In 2003 ging ze voor het eerst op een lijst staan. Ze studeerde toen nog in Leuven, dat de verkiezingen pal in de examenperiode vielen, hield haar niet tegen. Ze haalde meteen een fraai resultaat en wist bij haar tweede poging in 2007 een zetel te veroveren.

Zonder grenzen
In de Kamer specialiseerde Sarah zich in asiel en migratie. Ze werd de schrik van verschillende staatssecretarissen en gaf scherpe kritiek op hun pijnlijke non-beleid. Samen met spitsbroeder Theo Francken rekende ze in het boek ‘Land Zonder Grens’ af met het falende migratiebeleid. Als moeder van twee jonge dochters, Marie en Anna, wil Sarah werken aan een hechte Vlaamse samenleving waar mensen zich thuis en veilig kunnen voelen. Daarom pleit ze voor een verstandige migratiepolitiek, die vooral inzet op mensen die onze samenleving versterken. Er moet werk gemaakt worden van snelle procedures en een realistisch terugkeerbeleid.

Haar vorming als notarieel juriste kwam goed van pas in de Kamercommissies Handelsrecht en Justitie, waar ze ook voorzitter werd. Binnen de fractie nam ze vooral dossiers rond burgerlijk recht voor haar rekening. Ze won bij vriend en vijand veel krediet als constructief en stevig onderlegd oppositielid. Scherp maar ter zake en nooit op de man.

Oost, west…
Ondanks al het harde werk in Brussel, verloor Sarah haar thuisstad nooit uit het oog. Ze verzamelde een sterke lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en zag de N-VA vanuit het niets de grootste partij in Aalst worden. Ze werd schepen van Wonen en voorzitter van het Aalsterse OCMW, waar ze meteen komaf maakte met enkele scheefgegroeide praktijken. De samenleving moet hulp bieden aan wie dat echt nodig heeft en mensen zo snel mogelijk weer op eigen benen laten staan, vindt Sarah. Onder haar leiding ging het OCMW fors meer inzetten op fraudebestrijding en activering.

De schaarse vrije tijd spendeert Sarah graag aan haar kindjes, zwemmen en het luidruchtig aanmoedigen van basketclub Okapi Aalstar.