Philippe Muyters

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

Philippe Muyters werd geboren op 6 december 1961 in Antwerpen. Na zijn studies als licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen, bouwde hij een carrière uit in het bedrijfsleven.

Wortels in de Vlaamse economie

Op 32-jarige leeftijd werd hij administrateur-generaal van de SERV. In 1997 kwam hij aan het hoofd van het Vlaams-Economisch Verbond. Hij gaf er mee vorm aan het ontstaan van Voka Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is een Vlaamse werkgeversorganisatie, die meer dan 16.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, goed voor 65% van de private werkgelegenheid. Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om samen te werken. VOKA , waarvan hij gedelegeerd bestuurder werd.

In 2009 vroeg de N-VA hem onverwachts om minister in de Vlaamse Regering te worden, en Philippe nam met veel zin de handschoen op. Met een kleine maar sterke ploeg gaf hij tijdens de voorbije jaren sturing aan het beleid op vlak van financiën, begroting, ruimtelijke ordening en werk.

Werk en sport als speerpunt

Philippe zette onder andere zijn schouders onder de begeleiding van werkzoekenden. Voor de minister moet de klemtoon liggen op competentie en talent, niet op leeftijd, geslacht of afkomst. Door de opleidingscheques worden alle Vlaamse werknemers gestimuleerd om na te denken over hun carrière.

Met zijn sportbeleid verzette minister Muyters de bakens op het vlak van dopingbestrijding. Zijn Europese collega’s duidden hem zelfs unaniem aan als expert-minister bij het World Anti-Doping Agency (WADA). De minister zette ook stevig in op een gefundeerd topsportbeleid, op ‘sport voor allen’ en G-sport, zodat alle Vlamingen kunnen sporten in een gezond en ethisch klimaat.

Een minister die bespaart en investeert in Vlaanderen

Philippe nam tijdens de vorige legislatuur heel wat administratieve rompslomp weg voor kleine bouwprojecten. Ook grote projecten worden onder zijn impuls voortaan veel sneller afgehandeld. Eén van z’n sterkste verwezenlijkingen blijft de immense administratieve vereenvoudiging van de ‘omgevingsvergunning’.

Vriend en vijand loven echter bovenal de knappe prestatie van Philippe Muyters op het budgettair vlak. Ondanks de moeilijke economische tijden slaagde hij er jaar na jaar in een begroting in evenwicht voor te leggen. Toch vond hij nog ruimte voor een ecologische hervorming van de belasting op inverkeersstelling, een nultarief voor schenkingsrechten bij familiale ondernemingen en een verlaging van de belasting op materieel en outillage.

Minister Muyters is dan ook bijzonder fier op het traject dat zijn ploeg aflegde in de vorige Vlaamse Regering, en is helemaal klaar voor de nieuwe beleidsperiode. Na de verkiezingen van 25 mei 2014, werd Philippe immers opnieuw Vlaams minister. Ditmaal neemt hij de bevoegdheden Werk, Economie, Innovatie en Sport voor zijn rekening, een portefeuille die helemaal op zijn lijf geschreven is.

De mens achter de minister

Leer je graag ook de mens achter de minister wat beter kennen? Bekijk hier het gesprek dat Edwin Ysebaert met hem had voor de interviewreeks Mensenmaat. Of download en beluister het interview als podcast, waar en wanneer je maar wil. Sla http://www.n-va.be/feed/podcasts op in je podcastontvanger of zoek Nieuw-Vlaamse Alliantie in de iTunes Store.