Philippe Muyters

Vlaams volksvertegenwoordiger

Philippe Muyters werd geboren op 6 december 1961 in Antwerpen. Na zijn studies als licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen bouwde hij een carrière uit in het bedrijfsleven.

Op 30-jarige leeftijd werd Philippe administrateur-generaal van de SERV. In 1997 kwam hij aan het hoofd van het Vlaams-Economisch Verbond. Hij gaf er mee vorm aan het ontstaan van Voka Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is een Vlaamse werkgeversorganisatie, die meer dan 16.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, goed voor 65% van de private werkgelegenheid. Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om samen te werken. VOKA , waarvan hij gedelegeerd bestuurder werd.

Tien jaar minister

In 2009 vroeg de N-VA hem om minister in de Vlaamse Regering te worden, en Philippe nam met veel zin de handschoen op. Met een kleine maar sterke ploeg gaf hij tien jaar lang sturing aan het Vlaamse beleid op vlak van financiën, begroting, ruimtelijke ordening, werk, economie, innovatie en sport.

Philippe kon vier begrotingen in evenwicht voorleggen en zette onder andere zijn schouders onder de betere begeleiding van werkzoekenden. Zijn klemtoon ligt op competentie en talent, niet op leeftijd, geslacht of afkomst. Nog nooit waren in Vlaanderen meer mensen aan de slag dan vandaag. Onder zijn vleugels beleefde Vlaanderen ook zijn meest succesvolle sportzomer ooit en verzette Vlaanderen internationaal de bakens op het vlak van dopingbestrijding.

Sterkste verwezenlijkingen

Philippe nam heel wat administratieve rompslomp weg voor bouwprojecten en bedrijven die willen ondernemen en innoveren. Bij zijn sterkste verwezenlijkingen horen de immense administratieve vereenvoudiging van de ‘omgevingsvergunning’, de komst van 5G naar Vlaanderen en de clusterwerking waarbij bedrijven, kennisinstellingen en de overheid op enkele focusdomeinen de wereldtop innovatie bereiken.

Philippe is dan ook bijzonder fier op het traject dat zijn ploeg op die diverse bevoegdheden aflegde in de Vlaamse Regering. Hij koos ervoor om na tien intense jaren ministerschap zijn werk verder te zetten als volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement, waar hij zich zal focussen op de begroting, innovatie, de internationale positie van onze Vlaamse bedrijven en het Vlaamse sportbeleid.