N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels betreurt die vertraging: "Er zijn nochtans heel wat vragen die beantwoord moeten worden: Waarom waren we niet beter voorbereid op zulke rampen? Waarom werd er te laat aan de alarmbel getrokken om te evacueren? Waarom duurde het vervolgens zo lang om de slachtoffers van hun daken te bevrijden? En vooral, was deze menselijke tol te vermijden?"

Minister Verlinden geeft niet thuis

"Men is het dus aan zichzelf en zeker aan de slachtoffers verplicht om met een open blik te kijken naar wat er fout gelopen", zegt Yngvild. "Om zo nieuwe inzichten te krijgen en betere plannen op te stellen." Daarom wou de N-VA kort na de ramp een onderzoekscommissie instellen. Maar minister Verlinden gaf niet thuis.  Pas een maand later kwam Verlinden met het voorstel van een leercommissie. Maar ook daar beweegt er weinig. De Waalse regering had in oktober vorig jaar al een rapport met aanbevelingen klaar … Daarom dient Yngvild Ingels een motie van aanbeveling in om minister Verlinden aan te sporen.

Koude huizen

“Er is dus maar één spijtige conclusie: zes maanden na de ramp staan we nog steeds nergens. Gelukkig kunnen de getroffenen wel verder. In koude huizen, maar onder een warm deken van solidariteit en steun”, besluit Ingels.