Zonnepanelen zijn de grootste bron van groene stroom in Vlaanderen. Terwijl in 2022 ongeveer 663 MW extra aan vermogen werd geïnstalleerd, is dat in 2023 het recordvermogen van meer dan 1.047 MW. Nog nooit kwamen er zoveel zonnepanelen bij. Let wel: het gaan nog om een voorlopig cijfer omdat er de volgende maanden nog bijkomende installaties zullen gerapporteerd worden die in 2023 in gebruik genomen werden.

Paneeltje bijgestoken

“We zien dat veel Vlamingen na de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis een paneeltje hebben bijgestoken. Zij kozen in onzekere tijden voor een extra bron van energievoorziening op hun dak. Zo’n investering drukt de kosten in hun elektriciteitsfactuur en de vraag op de markt. Al blijft hernieuwbare energie maar een kant van het verhaal: in goede energiemix vult hernieuwbaar en nucleair elkaar aan”, zegt minister Demir.

Zonder overheidssteun

Tegelijk is er ook een stijging merkbaar van het aantal grote installaties. Een derde van de installaties is een grote installatie, terwijl dat in 2022 slechts een vijfde was. Twee derde is geplaatst zonder ondersteuning, wat er op wijst dat grote installaties voldoende rendabel zijn zonder overheidssteun. “De keuze om de subsidiëring van zowel particuliere als bedrijfsinstallaties stop te zetten was dan ook de juiste keuze”, aldus Demir. Een aantal bedrijven lijken ook al te anticiperen op de verplichting voor grootverbruikers om zonnepanelen op hun dak te leggen, wat volgend jaar ingaat.

Problemen met omvormers vermijden

Het grote aantal nieuwe installaties kan helaas lokaal ook voor extra omvormer-storingen zorgen de komende maanden, vreest Demir. Het is aan netbeheerder Fluvius om die problemen te voorkomen. Demir nam vorige zomer daarom het initiatief om Fluvius, haar voorzitter en al haar individuele bestuurders aan te manen problemen maximaal te voorkomen, klachten snel te behandelen en de nodige werken uit te voeren. “Men moet vermijden dat burgers hun problemen onopgelost zien en ontgoocheld achterblijven”, besluit minister Demir.