De Vlaamse Overheid investeert steeds meer in topsport. Bij het begin van deze regeerperiode ging het nog om 23 miljoen euro per jaar, maar Vlaams minister van Sport Ben Weyts trok het topsportbudget op naar het recordbedrag van 30 miljoen euro per jaar. Een deel van dat geld gaat naar topsportcontracten met individuele sporters. Onder meer gevestigde waarden zoals turnster Nina Derwael, wielrenster Lotte Kopecky, zeilster Emma Plasschaert en judoka Matthias Casse hebben zo’n contract. Zij krijgen een volwaardig loon, zodat zij zich volledig kunnen focussen op hun sport.

Strenge voorwaarden

Je moet wel aan strenge voorwaarden voldoen om zo een topsportcontract te kunnen krijgen. Zo moet je aantoonbaar een voldoende hoog potentieel hebben om een mondiale top-8-prestatie neer te zetten. Sport Vlaanderen evalueert de toegekende topsportcontracten elk jaar met het oog op een eventuele verlenging.

Acht extra contracten

Vlaanderen geeft nu nog eens acht extra mannen en vrouwen een topsportcontract. Het totaal komt zo op 79 topsportcontracten: bijna 40 procent meer dan in 2019. Vlaanderen ondersteunt maar liefst 25 verschillende sporttakken. De nieuwkomers met een topsportcontract zijn Mighty Jim (breaking), Karin Donckers (paardrijden), Thibaut Vervoort (3x3 basket), Luka Van Den Keybus (gym), William De Smet (zeilen) en Timothy Herman (atletiek). Daarnaast zijn er ook contracten bij de dames in hockey én contractuele ondersteuning voor de Cats in de periode waarin ze aantreden voor de nationale basketploeg.

Stijgende topprestaties

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs draait het Vlaamse topsportbeleid dus op volle toeren. In de laatste 10 jaar verdrievoudigde het Vlaams puntentotaal van 353 punten in 2014 naar 1.042 punten eind 2023. Alle punten op deze topsportindex werden verdiend door medailles en top 8-plaatsen op Olympische Spelen en door Europese en Wereldkampioenschappen in Olympische disciplines.

Beleidskeuze loont

“We maken duidelijke keuzes in ons topsportbeleid – en dat loont”, zegt Weyts. “De hele Vlaamse samenleving plukt daar mee de vruchten van. Topsportsuccessen spreken tot onze verbeelding en werken inspirerend. Zien sporten, doet sporten.”