“Als politica brengt ze een verhaal over veiligheid, over economie, over onderwijs dat een verademing is in Franstalig België”, zei Ide lovend. “Als schrijfster geeft haar verhaal kracht aan vrouwelijke migranten om zich voor een stuk te onttrekken aan de sociale dwang die ze dikwijls nog binnen hun eigen gemeenschap ondervinden en zo hier echt een nieuw leven op te bouwen.”

Nieuwe feministe

Assita Kanko (37) heeft Burkinese roots. Ze trok in 2001 naar Nederland om er journalistiek te studeren, maar woont sinds 2004 in Brussel, waar ze werkt als kaderlid voor een groot familiebedrijf. Vlaanderen leerde haar pas goed kennen, toen ze in 2013 getuigde over haar eigen ervaring met genitale verminking. In haar boek ‘De tweede helft: tijd voor een nieuw feminisme’ zet ze haar ideeën uiteen over vrouwenemancipatie in de wereld en bij ons. Onder meer om die compromisloze strijd voor vrouwenrechten overal in de wereld prees Ide haar als een voorbeeld voor alle Vlamingen.

Eerste politica

Als winnares van de Ebbenhouten Spoor treedt Kanko in de voetsporen van Darya Safai, die de prijs vorig jaar won, sommelier Sepideh Sedaghatnia, opera-intendant Aviel Cahn, acteur Gilbert Nyatanyi (‘Gilberke’ in ‘Alles kan beter’), bokser Sugar Jackson, chirurg Nasser Nadjmi, atlete Svetlana Bolshakova en cardioloog Pedro Brugada. Kanko is dus de eerste politica die de prijs krijgt.

Start video

Toespraak Louis Ide (PDF-bestand, 44 kB)