Generaal Philippe Boucké werd 13 dagen voor de aanstelling van minister Dedonder topman van de militaire inlichtingendienst (ADIV). “Zij zei tijdens de zaak-Conings steeds: ik kan er niets aan doen want ik ben er nog maar pas hier en ik heb het maar geërfd. Vervolgens ontslaat ze degene die 13 dagen voordien aangesteld is.” Francken benadrukt dat de N-VA niet het ontslag van Dedonder vraagt, maar heeft wel enkele vragen voor de minister.

Een stok om mee te slaan

Francken vraagt zich af sinds wanneer de verstandhouding tussen minister Dedonder en generaal Boucké is misgelopen. Er was voordien al discussie over de vraag waar de militaire inlichtingendienst ADIV naartoe moet. Francken vermoedt dat met het ontslag Dedonder een stok vond om mee te slaan: “Meneer Boucké was iemand die nee durfde te zeggen, dus in die zin was er al langer onmin. Het was voor haar een mooie opportuniteit om ervan af te geraken. Zowel zij als haar kabinetschef zijn controlefreaks. De politieke wereld is belangrijk, maar de militaire wereld wilt ook zijn onafhankelijkheid kunnen behouden.”

Karaktermoord

Francken hekelt ook de karaktermoord van generaal Boucké, die door sommigen afgeschilderd wordt als psychologisch labiel. “Wie dat heeft gespind naar de media toe, die mag wel eens voor de spiegel gaan staan. Want dat is gewoon grotesk.”

Wat voor haar geldt, geldt ook voor hem

Dedonder heeft in de zaak-Conings geen al te goede beurt gemaakt, om dan Boucké te slachtofferen, terwijl hij maar een paar dagen voordien begonnen is als topman bij ADIV “Wat voor haar geldt, geldt ook voor hem. Daarom vraag ik haar of zij vindt of ze nog wel kan functioneren. Want het gedonder met Dedonder is al een tijdje bezig.”

Welk akkoord met de hongerstakers?

Daarnaast is Francken opgelucht dat de hongerstaking van de asielzoekers afgelopen is. Ook daarover stelt hij zich nog enkele vragen. “Wat is nu eigenlijk de oplossing? De hongerstakersvertegenwoordiger zei gisteren: we hebben een akkoord. Wat houdt dat dan in?”