De rode draad: onze gezondheidszorg botst op haar grenzen en moet anders georganiseerd worden, met meer focus op preventie. Dat zeggen ook de cijfers: 70 procent van het jaarlijkse budget van 50 miljard euro gaat naar de behandeling van ziektes die we eigenlijk kunnen vermijden. Als we onze gezondheidszorg kwalitatief, betaalbaar en toegankelijk willen houden, moeten we dan ook de nadruk leggen op preventie: het gezond houden van onze mensen.

Onze zorg

Daar kan ook technologie bij helpen, zo blijkt uit het gesprek. Dankzij biotechnologie worden alsmaar meer ziektes behandelbaar. En er worden meer en meer apps ontwikkeld die de communicatie tussen arts en patiënt bevorderen en de patiënt zelf toelaat aan zelfcontrole te doen.


De financiering van onze zorg is een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s van deze tijd. We focussen nog te veel op het financieren van de behandeling en te weinig op het gezond houden van de mensen. De ingewikkelde bevoegdheidsverdeling maakt de kwestie alleen nog maar moeilijker. Daarom is het belangrijk om na te denken over de toekomst van onze gezondheidszorg. Want iemand die gezond is, heeft duizend plannen. Wie ziek is, slechts één.

Staatsgreep?

Blijf vooral luisteren en kijken, want op het einde onthult Kamerlid Sander Loones of Bart De Wever nu echt een staatsgreep wil plegen, zoals Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert onlangs verklaarde. Is dat een feit, of is het fictie? Sander zet de feiten op een rijtje.

Meer afleveringen? Abonneer je via jouw favoriete podcastapp: SpotifyGoogle Podcasts of Apple Podcasts. Of bekijk alle afleveringen op YouTube.