Snellere inbeslagname Europees misdaadgeld

Door Helga Stevens op 4 oktober 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Veiligheid
Geldzak op slot

“Iedereen begrijpt dat Europa enkel door een stevige samenwerking en een grensoverschrijdende aanpak de strijd tegen terreur kan winnen. De veiligheid van onze burgers is een domein waar de EU haar meerwaarde kan en moet bewijzen.” Europarlementslid Helga Stevens is blij met de nieuwe Europese regels die de lidstaten dwingen om elkaars bevelen tot bevriezing en inbeslagname van misdaadgeld vlotter te erkennen en uit te voeren. Dat moet voorkomen dat criminelen hun bezittingen doorheen de Europese Unie kunnen verschuiven. Het uiteindelijke doel is de financiering van terreur en criminaliteit droog te leggen.

Kostbare tijd

Confiscatie is een efficiënt middel in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en terrorisme. Helaas wordt confiscatie in grensoverschrijdende situaties nog te weinig gebruikt. “Deze regels moeten daar verandering in brengen. Er komt onder meer een ruimer toepassingsgebied met inbeslagname bij derden. Voor de vraag om criminele gelden te bevriezen komt er een deadline van 48 uur voor de erkenning ervan en een bijkomende 48 uur voor de uitvoering. Dankzij deze strakke deadlines kunnen we kostbare tijd winnen”, legt Helga Stevens uit.

Stevig veiligheidsbeleid

Vandaag wordt amper 1,1 procent van het misdaadgeld in beslag genomen. “Criminelen kunnen vandaag al te makkelijk hun opbrengsten doorheen heel Europa versluizen. De nieuwe Europese wet moeten ervoor zorgen dat criminele gelden sneller en efficiënter bevroren en geconfisqueerd worden. Dat past binnen de verdere uitbouw van een stevig Europees veiligheidsbeleid, waarin effectieve grensoverschrijdende samenwerking tussen de lidstaten centraal staat”, besluit Helga Stevens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is