Het was de bedoeling dat het G+19 platform minstens tweemaal per jaar zou samenkomen om in dialoog te treden over de strategische en operationele doelstellingen. In juli vroeg Vanden Borre nog een stand van zaken aan de bevoegde minister, Bernard Clerfayt (Défi). Die laatste verklaarde toen dat de intentie om de G+19 op te richten nog bestond maar dat de regering daarover echter nog geen beslissing heeft genomen.

25 keer uitgesteld

“Nu lees ik in de beleidsbrief dat er beslist werd te stoppen met de G+19 omdat er geen overeenkomst is. Ik had al een vermoeden dat er geen overeenkomst gevonden kon worden omdat de bespreking op de ministerraad over het G+ 19-platform de afgelopen jaren maar liefst 25(!) keer werd uitgesteld, zonder dat men tot een akkoord kwam”, merkt Vanden Borre op.

Baronieënbarak

“Dit is alweer een gebroken belofte van deze meerderheid, aangezien de Staten-Generaal niets oplevert. Kortom, alles blijft gewoon bij het oude”, stelt Mathias. “Deze meerderheid geeft helaas weinig om goed bestuur en transparantie. Vandaag is er enkel de Conferentie van burgemeesters als overlegorgaan. Maar deze baronieënbarak legt geen enkele verantwoording af. Zelfs de agenda of verslagen worden niet gepubliceerd. De kloof tussen gewest en gemeenten wordt zelfs nog groter deze legislatuur door de verplichte decumul en financiële opslag voor burgemeester en schepenen.”

Brusselaar verdient beter

Het N-VA-parlementslid is vooral teleurgesteld in One.brussels-vooruit en de groene partijen, partijen die tijdens de vorige verkiezingscampagne pleitten voor een efficiëntere besluitvorming in Brussel. “Ze hebben een hele legislatuur lang laten betijen en hebben nooit op tafel geklopt. Waarschijnlijk gaan ze straks met exact dezelfde beloften richting de kiezer trekken. De Brusselaar verdient beter”, betreurt Vanden Borre.