Samen met Duitsland asielfraude bestrijden

Door Theo Francken op 6 juni 2017, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Verandering
Samen met Duitsland asielfraude bestrijden

Na een eerder samenwerkingsakkoord met Nederland, bundelt België nu ook de krachten met Duitsland in de strijd tegen asielfraude. Bedoeling is de controle te verscherpen op zogeheten vakantiegangers: erkende vluchtelingen die tijdelijk terugkeren naar hun thuisland, waar ze naar eigen zeggen nochtans gevaar lopen. “Teruggaan is logischerwijs dus totaal uit den boze, laat staan er vakantie nemen. Maar wie de regels wil omzeilen, gaat op zoek naar elk mogelijk gaatje in het net”, weet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Zowel hier als in Duitsland komt het voor dat vluchtelingen naar hun thuisland terugreizen, ook al is dat niet toegestaan. De vluchtelingenstatus is nu eenmaal bedoeld om mensen te beschermen tegen ernstig persoonlijk gevaar in hun thuisland. Wagen zij het toch erop, dan kan hun beschermingsstatus worden ingetrokken. “Sommige vakantiegangers proberen dat te vermijden door via luchthavens in andere landen af te reizen, ook Duitse”, verklaart Francken. “Daarom gaan wij nauwer samenwerken en meer informatie uitwisselen met Duitsland.”

Geen vodje papier

“De vluchtelingenstatus is geen vodje papier. Het is de hoogste internationale bescherming die een individu kan krijgen”, beklemtoont Francken. “Asielfraude bestrijden is en blijft een topprioriteit van deze regering. Ik ben dan ook zeer tevreden dat ik ook in mijn Duitse evenknie een bondgenoot heb gevonden om met vereende krachten dit asielmisbruik kordaat aan te pakken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is