Pukkelpop en de “collaboratievlag”: 5 N-VA-Kamerleden reageren

Door N-VA op 16 augustus 2019, over deze onderwerpen: Politiek, N-VA
Vlaamse vlag

“De zogenoemde collaboratievlag hoort hier niet thuis.” Met die argumentatie verantwoordden de organisatoren van Pukkelpop afgelopen weekend de inbeslagname van zwart-gele leeuwenvlaggen op hun festivalterrein. De actie, maar meer nog de motivering, zetten kwaad bloed bij veel Vlamingen en N-VA’ers. Enkele N-VA’ers reageerden, hier leest u de vijf opvallendste.

Voor alle duidelijkheid

Geen enkele N-VA’er keurt de intimidaties goed waarvan Anuna De Wever en haar vriendinnen het slachtoffer werden.
 

Peter De Roover: “Pukkelpop brengt talloze Vlamingen in verband met naziregime”

Kamerfractievoorzitter Peter De Roover plaatste op zijn Facebookpagina een brief aan Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine. De Roover verwijt Mahassine talloze Vlamingen te criminaliseren door hen in verband te brengen met het naziregime. “Mag ik u er op wijzen dat ik al mijn hele volwassen leven deze vlag op bepaalde gelegenheden, zoals 11 juli, laat wapperen aan mijn woning”, schrijft Peter De Roover, wiens familie nooit iets met de collaboratie te maken had. Hij vervolgt: “Wanneer ik bij een volgende gelegenheid weer de zwart-gele Vlaamse Leeuw aan mijn gevel hang, zouden mensen daar op het gezag van uw organisatie uit kunnen opmaken dat ik aanhanger ben van het nationaalsocialisme of de collaboratie met het Hitler-regime goedkeur.” De Roover verwacht dat Mahassine zich verontschuldigt voor de beledigende insinuaties van zijn organisatie. Lees hier de volledige brief van Peter De Roover.
 

Theo Francken: “Elke vlag met zwarte klauwen een collaboratievlag noemen, is niet juist”

Ook Kamerlid Theo Francken wacht op verontschuldigingen voor het gebruik van het woord ‘collaboratievlag’. “Ik begrijp dat Pukkelpop zich al langer stoorde aan de vlaggen. Misschien hebben ze een goedkoop excuus gevonden”, zei hij bij VTM. Hij begrijpt wel dat de zwart-gele Leeuw voor sommigen een negatieve bijklank heeft doordat Extreemrechts Verzamelnaam voor politieke overtuigingen die zich aan de uiterste rechterzijde van het politieke spectrum bevinden. In tegenstelling tot gewoon rechts, dat langs democratische weg streeft naar maatschappelijke of staatkundige verandering, willen rechtsextremisten die verandering koste wat kost bereiken, desnoods door middel van geweld. Een belangrijk raakvlak met extreemlinks is de sterke, leidende rol die beide stromingen toekennen aan de overheid. extreemrechts ze heeft ingepalmd. “Een deel van de bevolking denkt daarbij nu dus aan collaboratie, aan vuil en vuig racisme”, sprak Francken, die nog beklemtoonde dat de N-VA niet zo is. “Elke vlag met zwarte klauwen een collaboratievlag noemen, is niet juist”, besloot hij. Bekijk hier het fragment met Theo Francken.


 

Zuhal Demir: “Lukraak Vlaamse leeuwen in beslag nemen is haat zaaien en dom”

Limburgs kopstuk Zuhal Demir reageerde vrijdag al in een tweet. “Als meisjes worden aangevallen op Pukkelpop, moeten de daders worden verwijderd van het festival en de politie worden ingelicht. Lukraak Vlaamse leeuwen in beslag nemen is haat zaaien en dom. Ik hoop dat hier een goede verklaring voor is.”

 

Michael Freilich: “Ik schaar mij achter onze vlag”

Michael Freilich, ons joodse Kamerlid uit Antwerpen, voelde zich bijzonder aangesproken. In een Facebookbericht schaart hij zich expliciet achter de zwart-gele leeuwenvlag. “Ik weet als geen ander wat het is om antisemitisme te bestrijden en ga dat ook blijven doen. Ik neem daar dan ook aanstoot aan dat men die vlag, waar ik mij achter schaar, zou gaan vergelijken met een symbool van de nazi’s. Dat kan niet en ik hoop dat het gaat stoppen,” schrijft Kamerlid Freilich strijdvaardig. Bekijk hier het Facebookbericht van Michael Freilich.


 

Jong N-VA: Klacht wegens discriminatie

Jong N-VA overweegt klacht in te dienen tegen Pukkelpop wegens discriminatie. “Dit is niet enkel een slag in het gezicht van iedereen die Vlaamsvoelend is. De gedwongen verwijdering van specifieke symbolen is een daad van discriminatie en dus illegaal”, tweette jongerenvoorzitter Tomas Roggeman vrijdag. “Als festivalgangers zich te buiten gingen aan intimidatie of geweld om politieke redenen, is dat vanzelfsprekend volledig misplaatst. Dan moeten de daders bestraft worden. Niet alle overige mensen die een Vlaamse leeuw ophangen of meedragen”, aldus Roggeman, die ook Kamerlid is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is