Plan om sneller te investeren in zorg

Door Lorin Parys op 29 maart 2017, over deze onderwerpen: Welzijn, Kinderopvang, Personen met een beperking, Ouderenzorg
Ouderenzorg

Alles samen beschikken 630 Vlaamse vzw’s uit de zorg- en welzijnssector over 2 miljard euro aan financiële reserves en 800 miljoen euro aan beschikbare cash. Dat blijkt uit een onderzoek van Vlaams Parlementslid Lorin Parys. Op basis van dat onderzoek werkte Parys ook een plan uit om die reserves te activeren voor investeringen in nieuwe rusthuizen, kinderdagverblijven en voorzieningen voor jongeren of personen met een beperking. “Zo wint de Vlaming, want hij krijgt meer welzijn,” zegt Parys. “Maar ook organisaties met investeringsplannen winnen, omdat ze sneller kunnen schakelen. En voorzieningen die hun reserves activeren, winnen doordat ze een hoger rendement boeken op hun middelen.”

“Een reserve is op zich niet slecht”, legt Parys uit. “Die fondsen kunnen historisch opgebouwd zijn of aangelegd met privémiddelen. Er bestaan trouwens nu al regels die de totale reserves aan banden leggen die zo’n vzw met subsidies kan opsparen. Maar wat ik jammer vind, is dat die reserves niet worden aangewend. Zeker omdat we elke dag op zoek zijn naar middelen om de groeiende nood in de sector te lenigen.”

Welzijnsreserves activeren

“Met de oprichting van een fonds waarin organisaties volledig vrijwillig een deel van hun reserves kunnen investeren, zorgen we ervoor dat voorzieningen met bouwplannen sneller van start kunnen gaan. Die laatsten lenen geld bij het fonds, en kunnen daardoor vlotter over de nodige eigen middelen beschikken om een banklening af te sluiten. Op dat geleende bedrag betalen ze een marktrente. Organisaties die hun reserves in zo’n fonds samenvoegen, krijgen zo ook een hoger rendement”, besluit Parys, die zijn plan nu verder wil verfijnen in een reeks hoorzittingen met onder meer de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), private banken en de welzijnsvoorzieningen zelf.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is